https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystavba-vetrnych-elektraren-v-krusnych-horach-se-opozdi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstavba větrných elektráren v Krušných horách se opozdí

17.4.2003 12:34 | PRAHA (ČIA)
Projekt výslavby dvou set větrných elektráren v Krušných horách, který připravuje společnost Proventi, se opozdí. Aktualizovaný plán počítá se zahájením výstavby v dubnu 2004 a dokončení v první polovině roku 2006. ČIA to dnes sdělil předseda představenstva Proventi Antonín Rais.
 

Původně společnost plánovala zahájení stavby letos v srpnu a dokončení v listopadu 2005. Nyní Proventi dokončuje dokumentaci pro potřeby ministerstva životního prostředí (MŽP). Následovat budou přírodovědné studie a výzkum hlukové zátěže okolí. Územní rozhodnutí a stavební povolení by Proventi mohla podle Raise získat na podzim.

Rais dodal, Tržby Proventi by po dokončení všech plánovaných elektráren měly činit zhruba 1,8 miliardy korun. Na základě cenového výměru Energetického regulačního úřadu se na výkup elektrické energie z obnovitelných zdrojů vztahuje zvýhodněná cena tři koruny za kilowatthodinu. Rais se tedy neobává, že by společnost Proventi nenašla odběratele.

Společnost Proventi má v plánu vybudovat na Chomutovsku a Mostecku 170 až 210 větrných elektráren. Celkový výkon elektráren dosáhne 300 MW. Vlastníky společnosti jsou české fyzické osoby. Dvě třetiny z 11 miliard korun potřebných na výstavbu elektráren dodá v rámci offsetových programů společnost BAe Systems, zbytek banky. Zmíněné investice budou podle Raise později přeměněny na akcie společnosti Proventi.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist