https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystavbu-dalnic-brzdi-nejen-nedostatek-financi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstavbu dálnic brzdí nejen nedostatek financí

9.3.2004 08:52 | PRAHA (ČIA)
Pokud se podaří realizovat představy ministerstva dopravy, měla by mít Česká republika v roce 2010 základní síť dálnic, které propojí sever s jihem a západ s východem. Podle náměstka ministra dopravy Jiřího Kubínka nekomplikuje stavbu dálnic a zejména dalších rychlostních komunikací jen nedostatek finančních prostředků, vázne také schvalování územních plánů některých krajů. "Většina krajů ještě nemá své územní plány," řekl Kubínek v rozhovoru pro ČIA.
 

Jak dále uvedl, do roku 2010 mají být dokončeny zejména dálnice D8, D3 a hlavně D11, která umožní variantní dálniční spojení Čech a Moravy. "Máme trochu problémy s rychlostní komunikací R35, dále se spojením Brna a Vídně a průtahem dálnice D8 přes České středohoří," informoval. Pokud jde o dálnici D3, která v budoucnu spojí Prahu s Českými Budějovicemi, může prý ministerstvo dopravy garantovat její dokončení pouze z hranic Středočeského kraje směrem na jih.

Výstavba D3 od hranic tohoto kraje směrem na sever a napojení na pražský okruh je podle Kubínka velkým problémem. "Myslím si, že z toho, jak znám vývoj územního plánu a diskuse, to bude hodně složité zejména pokud jde o okolí Benešova a Posázaví," řekl dále. Pokud jde o možné využití spolupráce veřejného a soukromého kapitálu při stavbě této dálnice, je Kubínek poměrně skeptický. "Všechny nabídky, které v této oblasti máme, jsou vlastně jen půjčky, je to kopie financování projektu D47," tvrdí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist