https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystavbu-hlinikarny-v-usti-nad-labem-kritizuji-ekologove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstavbu hliníkárny v Ústí nad Labem kritizují ekologové

21.6.2001 21:19 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Zvýšenou aktivitu ekologických iniciativ a občanů zvýšila v posledních dnech zpráva o uvažované výstavbě hliníkárny společnosti Aluczech v průmyslové zóně Ústí nad Labem - Neštěmice, která má zaměstnat zhruba 50 lidí. Předmětem kritiky je dopad výroby na životní prostředí, neboť průmyslová zóna, kde by zpracování hliníků dovezených ze zahraničí probíhalo, se nachází zhruba 200 metrů od sídliště. Jak ČIA informoval předseda ekologického sdružení Přátelé přírody Marian Páleník, ústecký magistrát informoval občany o plánované výrobě nedostatečně a pozdě, dále pak neposkytl informaci o tom, že "výroba hliníků produkuje zdraví škodlivé látky".
 

Občanská iniciativa obyvatel Ústí nad Labem dnes zaslala ústeckému primátorovi Miroslavu Pátkovi otevřený dopis, ve kterém žádá, aby město znovu posoudilo dopady zprovoznění hliníkárny na životní prostředí. Radnice proto svolala na pátek 22. června v 11 hodin mimořádnou tiskovou konferenci, kde bude záležitost projednávána. Jak uvedl mluvčí Milan Knotek, město Ústí nad Labem dnes vydalo prohlášení, ve kterém kritizuje názory Páleníka. Ten údajně svým tvrzením, že "rozhodnutí typu hliníkárna by město nemělo přijímat bez široké diskuse s obyvateli" vytváří zavádějící představu o možnostech města. "Město samo nemůže stavbu povolit ani zastavit. Je pouze jedním z účastníků řízení," informoval Knotek. Podle něj neexistuje žádný zákon který ústecké samosprávě dává možnost rozhodovat o existenci či neexistenci zmíněného, či jakéhokoliv jiného chemického provozu. Rovněž není k dispozici jediná právní norma, umožňující samosprávným orgánům vetovat souhlasné rozhodnutí o vydání stavebního povolení, a radnice má pouze možnost a povinnost vyjádření k problému, resp. vlivu stavby na životní prostředí.

Knotek dále uvedl, že Přátelé přírody se nezúčastnili veřejného projednávání zamýšlené stavby, které se konalo v březnu minulého roku. "Pokud "profesionální ekolog" Páleník odpoví, že on o projednávání nevěděl, půjde zřejmě o vtip, nebo to svědčí o tom, že se o problém začíná zajímat až ve chvíli, kdy je zajištěna publicita v médiích," pokračoval Knotek. Podle něj byla informovanost občanů o výstavbě hliníkárny zajištěna v souladu se zákonem. "Zpráva o veřejném projednávání byla umístěna nejen na úřední desce městské samosprávy, ale navíc byla vyhlašována městským rozhlasem a poskytnuta místnímu komerčnímu Rádiu North Music," dodal Knotek.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist