https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystavbu-kanalizace-budou-obce-novoborska-resit-spolecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstavbu kanalizace budou obce Novoborska řešit společně

1.11.2002 10:54 | SKALICE U ČESKÉ LÍPY (okres Česká Lípa) (ČIA)
Až na 70 milionů korun jsou odhadovány náklady na kanalizaci a stavbu čističky odpadních vod v obci Skalice u České Lípy. ČIA to dnes potvrdil starosta obce Jiří Löffelmann. Protože obec není podle něj schopná hradit finančně náročný projekt z vlastních zdrojů, zapojila se do velkého projektu zpracovaného v rámci mikroregionu Svazek obcí Novoborska.
 

"Mikroregion má větší šance získat státní dotace i příspěvky Evropské unie. My jsme o dotace žádaly několikrát a neúspěšně," řekl Löffelmann. Dodal že výše nákladů se bude ve Skalici odvíjet také od toho, zda bude mít Skalice vlastní čističku, nebo jestli budou splašky čerpány výtlakovým potrubím na čističku v Novém Boru.

Svazek obcí Novoborska sdružuje 16 obcí, které společně nechaly vypracovat za 345 tisíc korun studii proveditelnosti odkanalizování. Osmdesát procent nákladů uhradila Evropská unie z fondu malých projektů Phare CBS, o zbytek se podělily obce mikroregionu. Podle předsedy mikroregionu Jiřího Voseckého se studie týká všech obcí a stanoví v jakém rozsahu a jakým způsobem bude odkanalizování v dané lokalitě řešeno a komplexně řeší také čištění splaškových vod. "Studie nám umožní, abychom mohli čerpat finanční prostředky z předstrukturálních fondů Evropské unie. Celkové náklady jsou odhadovány nejméně na 700 milionů korun," řekl Vosecký.

Studii zpracovala Servisní inženýrsko poradenská organizace Severočeských vodovodů a kanalizací. Je součástí dokumentu Česko-saský program Phare CBC/Intereg III na léta 2000 až 2006. Jejím prostřednictví by měla česká strana přesvědčit Komisi Evropské unie, aby projekt odkanalizování podpořila. Podle Löffelmanna není reálné získat potřebné dotace na celý projekt najednou a příští zastupitelstva obcí mikroregionu se budou muset sjednotit v názoru, v jakém pořadí se bude kanalizace v jednotlivých obcích budovat.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist