https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vystavbu-okruhu-prahy-by-mohl-vyresit-soukromy-investor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výstavbu okruhů Prahy by mohl vyřešit soukromý investor

23.9.2002 18:11 | PRAHA (ČIA)
Povodně a následné dopravní kolapsy v metropoli v důsledku omezeného fungování metra potvrdily potřebnost vnějšího a vnitřního okruhu Prahy. Termíny výstavby město ani stát nedodržuje. Jedinou možností, jak postavit a spojit oba okruhy už v roce 2010, je podle zastupitele a předsedy výboru územního rozvoje pražského zastupitelstva Vladimíra Göringra vstup soukromých investic do výstavby silničního i městského okruhu.
 

V podstatě jde o princip, kterým svěřila vláda Miloše Zemana výstavbu dálnice D47 do Ostravy do rukou izraelské společnosti. "Zemanovy chyby bychom ale neopakovali. Na základě již dnes hotových studií bychom vyhlásili mezinárodní transparentní řízení na investory a provozovatele jednotlivých etap okruhů," řekl Göringer. Investor by byl podle něho na údržbě vozovek finančně závislý, tím si město zajistí sledování a dodržování norem kvality výstavby. Praha by stanovila standardy provozování okruhů minimálně na 25 let.

Otázkou je, jak zajistit zhotoviteli návratnost investic. Italské formy přímého mýtného jsou podle Göringra pro Čechy nepřijatelné. "Vysoce výkonné a efektivní formy digitálního záznamu pohybu vozidel pomocí družice, které jsou ve světě ve zkušebním provozu, jsou pro Prahu příliš drahé a z hlediska lidských práv velmi komplikované," uvedl Göringer. Administrativně nejjednodušší je podle něho forma "šedého mýtného", které zajistí budoucímu investorovi ze zdrojů státní dopravní infrastruktury návrat vložených finančních prostředků. Dokončení silničních okruhů by umožnilo přenesení tranzitní přepravy s možností pouze placeného odbočení do centrálních oblastí, což by vyřešilo průjezdnost metropolí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist