https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vytridenych-baterii-pribyva-moravskoslezsky-kraj-je-dal-nejhorsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vytříděných baterií přibývá, Moravskoslezský kraj je dál nejhorší

28.2.2017 08:00 | OSTRAVA (ČTK)
V celé republice loni lidé odevzdali k recyklaci téměř 1638 tun baterií, což je oproti roku 2015 nárůst o 32 procent. Vytříděné množství představuje 155 gramů na obyvatele.
V celé republice loni lidé odevzdali k recyklaci téměř 1638 tun baterií, což je oproti roku 2015 nárůst o 32 procent. Vytříděné množství představuje 155 gramů na obyvatele.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Brianiac / Wikimedia Commons
Obyvatelé Moravskoslezského kraje jsou v třídění použitých baterií stále nejhorší v České republice. Na jednoho obyvatele kraje loni připadlo pouze 73 gramů vytříděných baterií. Přesto se lidé ve sběru baterií výrazně zlepšili: oproti roku 2015 stouplo v kraji množství vytříděných baterií o 45 procent na 88,7 tuny. Za společnost Ecobat, která zajišťuje zpětný odběr a recyklaci baterií, to včera ČTK sdělila Jana Čechová. V roce 2015 připadalo na jednoho obyvatele kraje jen 50 gramů vytříděných baterií.
 

Za nárůstem podle Čechové stojí především vzrůstající dostupnost a obliba červených kontejnerů určených pro třídění baterií a drobných elektrozařízení. Lidé do nich loni odevzdali o 69 procent baterií více než v roce 2015. Sběr baterií v obchodech stoupl meziročně o 67 procent a ve firmách o 45 procent.

"Potěšující je, že se do sběru zapojují řadoví občané. Je to vidět na výrazném nárůstu použitých baterií odevzdaných v červených kontejnerech a na množství baterií odevzdaných v obchodech. Radost nám dělají také školy a školky v kraji zapojené do projektu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět," uvedl jednatel neziskové společnosti Ecobat Petr Kratochvíl. Doplnil, že školáci, studenti a pedagogové škol v Moravskoslezském kraji v nich loni odevzdali 14,7 tuny baterií.

V celé republice loni lidé odevzdali k recyklaci téměř 1638 tun baterií, což je oproti roku 2015 nárůst o 32 procent. Vytříděné množství představuje 155 gramů na obyvatele. Nejvíce baterií loni vytřídili lidé ve Středočeském kraji (239 gramů na obyvatele) a v Praze (229 gramů).


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist