https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyuziti-plynu-v-doprave-brani-mala-statni-podpora
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Využití plynu v dopravě brání malá státní podpora

21.6.2001 17:31 | PRAHA (ČIA)
Minimální státní podpora, netečná veřejnost, nedostatečná infrastruktura - malý počet plnících stanic, nezájem provozovatelů vozidel, zvláště u hromadné dopravy a nedostatečný zájem výrobců automobilů jsou podle účastníků semináře k využití zemního plynu pro pohon vozidel zejména hromadné a nákladní dopravy, hlavní překážky bránící širšímu užití zemního plynu v dopravě. Tuto informaci dnes zveřejnilo na svých internetových stránkách ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO).
 

Seminář dále potvrdil, že státní orgány k podpoře plynofikace mohou více iniciovat a podporovat programy podpory rozvoje ekologických pohonných hmot. O této problematice na semináři hovořil Jan Žákovec z Pražské plynárenské. Státní orgány musí dále věnovat větší pozornost pilotním projektům ve vybraných ekologicky zatížených regionech, jakými jsou například Krkonoše, Šumava, z měst potom Praha, Ostrava, Děčín a jiné. Účastníci semináře se shodli na tom, že podporu státních orgánů je třeba poskytnout v garancích daňového zvýhodnění na delší časové období, v legislativní oblasti, v oblasti výzkumu a vývoje, měla by se projevit i v dotacích na výstavbu veřejných plnících stanic nebo v dotacích na vícenáklady spojené s pořizováním a provozováním vozového parku.

Seminář byl organizován odborem průmyslové politiky MPO v součinnosti s odborem energetické politiky, odborem kapalných a plynných paliv a s experty vědecko-výzkumné základny a podnikové praxe. Zúčastnili se jej zástupci MPO, ministerstva pro místní rozvoj, financí, životního prostředí, dopravy a spojů, ale i Poslanecké sněmovny, vysokých škol, pražského magistrátu a některých podniků.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist