https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyvraceny-kral-smrku-se-stane-biotopem-pro-dalsi-organismy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vyvrácený Král smrků se stane biotopem pro další organismy

4.3.2017 02:27 | PRAHA (Ekolist.cz)
Strom bude nadále zachován jako památný, i spadlý strom má v přírodě svoje místo a funkci. Rozkládající se kmen se přirozeně stává biotopem pro další organismy.
Strom bude nadále zachován jako památný, i spadlý strom má v přírodě svoje místo a funkci. Rozkládající se kmen se přirozeně stává biotopem pro další organismy.
V noci z 23. na 24. února se nedaleko Mariánských Lázní následkem působení silného větru skácel k zemi památný strom Král smrků. Mohutný smrk ztepilý se zde pyšně tyčil 200 let, vyklíčil již kolem roku 1818.
 

Majestátní strom zajímavý svou kaskádou hákovitých větví a silným boulovitým kmenem, budil obdiv návštěvníků lázní i místních obyvatel. V roce 1972 jej objevil lesník Vladimír Šindelář ve stráni za Srnčím hřbetem. V roce 1985 byl smrk vyhlášen za chráněný a od té doby mu byla věnovaná zvýšená péče.

"Strom žil závěrečnou fázi svého života a chřadl, neboť byl napaden dřevokaznou houbou a byl u něj zjištěn masivní výskyt hniloby. Už bychom mu nebyli schopni pomoct žádným způsobem. Jsme rádi, že nám vydržel takto dlouho,“ řekl Václav Procházka z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.

„Strom bude nadále zachován jako památný a doplní se k němu popisek o tom, že i spadlý strom má v přírodě svoje místo a funkci. Rozkládající se kmen se přirozeně stává biotopem pro další organismy,“ dodala Hana Kožíšková z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Blanka Štiková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist