https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzkum-v-brne-se-zameri-na-volne-zijici-zvirata-ve-meste
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výzkum v Brně se zaměří na volně žijící zvířata ve městě

18.4.2023 16:30 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Volně žijící zvířata ve městech od kun, přes nutrie až po divoká prasata budou zkoumat společně vědci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity (LDF Mendelu), Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity a společnosti SocioFactor. Bude je zajímat, kde se vyskytují, jakému se těší zdraví i jaké problémy vznikají jejich působením ve městech, informovala Mendelova univerzita, hlavní koordinátor 2,5 roku trvajícího projektu.
 

Projekt se týká středně velkých a velkých savců. "Kromě zvířat divokých, která se zcela cíleně vydají z volné přírody do útrob města či jeho okraje, se zaměříme i na druhy, které si zvykly na přítomnost člověka a staly se stálými obyvateli města, jako je liška, jezevec, kuna nebo zajíc, ale i druhy domácí a toulající se, jako například kočka domácí," uvedl Jakub Drimaj z Ústavu ochrany lesů a myslivosti LDF Mendelu.

Vědci z Mendelu budou sledovat výskyt živočichů na území Brna pomocí fotopastí i ve spolupráci s odchytovou službou a myslivci a bude také zajišťovat sběr vzorků. Přírodovědci pak budou hodnotit zdravotní stav zvířat, a to i těch odchycených nebo usmrcených. Společnost SocioFactor se zaměří na sociologický průzkum vztahu veřejnosti ke zvířatům ve městě a její postoje k možným způsobům řešení konfliktních situací.

Výskyt volně žijících zvířat ve městech s sebou podle vědců nese řadu rizik, ať už z jejich působení v tomto prostředí nebo při kontaktu s lidmi nebo domácími mazlíčky. "Savci jsou jednak možnými přenašeči lymské boreliózy a klíšťové encefalitidy skrze klíšťata, liška je hlavním rezervoárem tasemnice, která způsobuje závažné onemocnění jater. Lišky, jezevci a divoká prasata jsou hostiteli svalovce stočeného," upozornil Drimaj s tím, že problémem jsou také kolize s dopravními prostředky, ničení veřejné zeleně i útoky volně žijících živočichů na domácí zvířata.

Cílem projektu je vypracovat manuál pro města, jak takové situace řešit a jak o nich informovat veřejnost. Návod má zahrnovat i tipy pro obyvatele měst, jak k některým živočichům přistupovat. Projekt začne letos v květnu, skončit by měl v prosinci 2025.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist