https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzkumnemu-laserovemu-centru-zajistuje-energii-kogeneracni-jednotka-s-fotovoltaikou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výzkumnému laserovému centru zajišťuje energii kogenerační jednotka s fotovoltaikou

4.10.2024 19:24 | DOLNÍ BŘEŽANY (ČTK)
ELI Beamlines (také Laserové centrum Dolní Břežany) je vědecké výzkumné centrum zaměřené na laserovou techniku, které se nachází v Dolních Břežanech.
ELI Beamlines (také Laserové centrum Dolní Břežany) je vědecké výzkumné centrum zaměřené na laserovou techniku, které se nachází v Dolních Břežanech.
Foto | Akademie věd České republiky / Czech Academy of Science (Pavlína Jáchimová) / Wikimedia Commons
Kogenerační jednotka v kombinaci s fotovoltaikou zajišťuje nově energii pro výzkumné centrum ELI Beamlines. Zařízení je určené pro kombinovanou výrobu tepla a elektrické energie. Centrum se zabývá výzkumem s výkonnými laserovými technologiemi, což má velkou energetickou náročnost a provoz vyžaduje 15 000 megawatthodin ročně. Kogenerační jednotka začala fungovat 1. května a pokrývá stoprocentní spotřebu tepla a část elektřiny vědeckého centra.
 
Kogenerační jednotka v ELI Beamlines může dosahovat účinnosti až 90 procent. Díky její instalaci ELI Beamlines očekává roční úsporu 6,5 milionu korun a úsporu emisí 2227 tun oxidu uhličitého.

Nejvíce energie v ELI Beamlines putuje na podpůrné technologie, konkrétně 75 procent, vědecké technologie využívají 19 procent a zbylých šest procent energie jde na ostatní věci. Nejvíce tepla podle vedoucího oddělení stavební infrastruktury a informačních technologii ELI Beamlines Romana Kuřátka centrum spotřebovává v létě a na podzim kvůli odvlhčení.

Kuřátko uvedl, že se v centru zaměřili v posledních letech na optimalizaci energetických řešení a zajištění efektivního a hospodárného provozu. Spotřeba tepla klesla za dva roky o 50 procent, o 17 procent klesla spotřeba elektřiny. "Řešení ve formě kogenerační jednotky se nám osvědčilo, neboť nám poskytuje stabilní dodávky energie i v době, kdy mají kvůli špatnému počasí solární panely výpadky. Díky kombinaci kogenerační jednotky v kombinaci s fotovoltaikou jsme byli schopni snížit naše provozní náklady," řekl.

Podle Tomáše Burzly ze Svazu moderní energetiky kogenerace hraje velkou roli při přechodu teplárenství od uhlí. "Spolu s rostoucí potřebou flexibility a decentralizace činí kogenerace klíčovou součást moderní energetiky," uvedl. Výkonný ředitel společnosti GENTEC CHP Václav Klein řekl, že emisní faktor je proti uhlí čtvrtinový a proti paroplynové elektrárně poloviční.

Využití kogeneračních jednotek ve vědeckých centrech je příkladem jejich aplikace mimo tradiční odvětví. Obvykle se instalují v teplárnách, průmyslových podnicích a zemědělských areálech, zejména v bioplynových stanicích.

Podle Lukáše Dobeše z COGEN Czech, sdružení pro kombinovanou výrobu elektřiny a tepla, je tato výroba v českých klimatických podmínkách výhodným způsobem výroby elektřiny, při které se dá zužitkovat odpadní teplo. Díky tomu se podle něj jedná o jeden z vysoce účinných a zároveň ekologicky přijatelných způsobů výroby elektřiny a efektivního využití tepla.

ELI Beamlines je evropské výzkumné laserové centrum, které je součástí vědecko-výzkumné organizace The Extreme Light Infrastructure ERIC.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist