https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzkumnik-nasel-na-dne-marianskeho-prikopu-plastovy-odpad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výzkumník našel na dně Mariánského příkopu plastový odpad Video

15.5.2019 07:45 (ČTK)
Americký výzkumník Victor Vescovo při ponoru na dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu objevil plastový odpad.
Americký výzkumník Victor Vescovo při ponoru na dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu objevil plastový odpad.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Americký výzkumník Victor Vescovo při ponoru na dno Mariánského příkopu v Tichém oceánu objevil plastový odpad. Při sólovém sestupu v ponorce do hloubky 10.927 metrů překonal dosavadní rekord nejhlubšího ponoru a našel nové druhy živočichů, informoval server BBC.
 

Texaský investor a bývalý námořní důstojník Vescovo sestoupil na dno tichomořského příkopu v místě zvaném Challenger Deep a strávil tam čtyři hodiny. Vescovo na místě našel čtyři dosud neznámé druhy různonožců, tedy korýšů podobných krevetám. Kromě mořské fauny zahlédl ale i plastový sáček a obaly od sladkostí. "Velmi mě zklamalo, že jsem na nejhlubším místě v oceánu viděl zřejmé důkazy lidského znečišťování," prohlásil Vescovo.

Objem plastového odpadu v oceánech dosahuje kritického stavu. Organizace spojených národů odhaduje celkové množství plastů v oceánech na 100 milionů tun. Součástí Vescovovy expedice je z posbíraných vzorků zjistit, zda obsahují mikroplasty. Ze studie provedené japonskými vědci minulý rok vyplynulo, že plastový odpad se nevyhýbá ani nejhlubším částem oceánů, odpad se podle nich rozšířil i do oblastí vzdálených více než 1000 kilometrů od pevniny.

Vescovo doufá, že jeho objev pomůže zvýšit povědomí o nebezpečí, které znečištění oceánů plastovým odpadem představuje, a přiměje vlády, aby zpřísnily regulace týkající se plastů. "Oceán není velká skládka, i když se k němu tak chováme," uvedl Vescovo. S ponorkou DSV Limiting Factor podnikl za poslední tři týdny čtyři ponory v Mariánském příkopu a získal přitom vzorky živočichů i hornin a jedinečné záběry z hlubin.

Oblast, kde americký výzkumník sestoupil, se nachází zhruba 400 kilometrů jihozápadně od ostrova Guam. Z hladiny se expedice účastnil i Donald Walsh, který se společně s Jacquesem Piccardem na stejném místě ponořil v roce 1960. V batyskafu Trieste dosáhli hloubky 10.916 metrů, Vescovo je překonal o 11 metrů. V historii se na dno Mariánského příkopu podíval už jenom jeden další člověk - v roce 2012 se na stejném místě potopil režisér velkofilmů Titanic nebo Avatar James Cameron.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist