https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzkumny-projekt-eu-prokazal-ze-kvalitu-mestskeho-ovzdusi-muze-kazdy-ovlivnit-svou-volbou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výzkumný projekt EU prokázal, že kvalitu městského ovzduší může každý ovlivnit svou volbou

5.8.2003 14:21 | PRAHA/BRUSEL (EkoList)
Výsledky výzkumu v rámci projektu PEOPLE jsou jasné: přestaňte kouřit a nechte svá auta doma. Motivováním obyvatel, aby změnili své chování a místo aut používali jiné druhy dopravy, lze významně omezit jejich vystavení škodlivým látkám.
 

První závěry z řady studií, zaměřených na kvalitu ovzduší v Evropě, představili v Bruselu koncem června Philippe Busquin, evropský komisař pro výzkum a Didier Gosuin, ministr životního prostředí bruselského regionu (Env. Minister of the Brussels-Capital Region).

První fáze tzv. projektu PEOPLE (Population Exposure to Air Pollutans In Europe) se uskutečnila v Bruselu minulý rok v říjnu, kdy po dobu 12 hodin nosilo 125 dobrovolníků na svém těle speciální senzory, které monitorovaly hodnoty benzenu, kterému byly vystaveny. Benzen je karcinogenní látka, která se do městského ovzduší dostává z výfukových plynů a kouře cigaret. Podobné výzkumy proběhly v Lisabonu, Bukurešti a Lublani.

Komisař Buquin při představování výsledků projektu řekl: "Zákony na ochranu ovzduší mohou být opravdu efektivní jedině tehdy, jsou-li pochopeny a podporovány těmi, které mají chránit - obyvateli Unie. Výzkumné projekty, jako je PEOPLE, nám umožňují lépe poznat charakter městského znečištění ovzduší a jeho dopady na lidské zdraví a stávají se tak nástrojem pro odborníky, stejně jako pro širokou veřejnost. Znalosti získané z tohoto důležitého výzkumu nám pomohou při rozhodování v oblasti dopravy a mohou lidi motivovat k výběru zdravějšího životního stylu."

Benzen, na který se výzkum zaměřil především, je karcinogenní látka, kterému se mimo jiné přičítá odpovědnost za propuknutí leukémie. Tato látka slouží také jako indikátor jiných škodlivých látek spojených s automobilovou dopravou, jako je oxid uhelnatý, oxidy dusíku, těkavé uhlovodíky a drobné částice. Monitoring benzenu tak vypovídá i o vystavení těmto látkám. Benzen je první karcinogen, který je regulován evropskými směrnicemi.

Projekt PEOPLE jasně prokázal, že kouření a doprava jsou odpovědně za zvyšující se hodnoty znečištění ovzduší, kterému jsou lidé vystaveni. Aktivní účast místních úřadů a široké veřejnosti jsou nezbytné pro implementaci zákonů o ochraně ovzduší v EU.

Projektu PEOPLE se dobrovolně zúčastnilo 125 obyvatel Bruselu, kteří byli pečlivě vybráni. Kontrolní skupinu tvořili nekuřáci, kteří nebyli vystaveni škodlivinám z dopravy, ve zbytku skupiny byli kuřáci, lidé používající osobní automobil, veřejnou dopravu, cyklisté i chodci.

Každý dobrovolník byl na 12 hodin vybaven senzory na monitorování koncentrace benzenu, které byl vystaven. Měření probíhalo v rozmezí jednoho dne v celém městském prostředí - od ulic po domovy, úřady, školy, obchody, bary a restaurace.

Testy ukázaly, že koncentrace benzenu v lidských obydlích činí v průměru 6,4 mikrogramu/m3, což je dvojnásobné množství, než jaké je ve venkovním městském prostředí. V barech je koncentrace benzenu vysoká, v průměru 10,8 mikrogramu/m3, v automobilech dokonce 27,5 mikrogramu/m3.

Venkovní měření byla použita k určení hodnot a pohybu benzenu ve městě. Získaná data budou spolu s údaji ze stabilních monitorovacích zařízení budou sloužit také k zjištění průměrných ročních koncentrací znečišťujících látek. Hodnoty získané během měření v Bruselu až na místa s hustým provozem vyhověly roční průměrné hodnotě (5 mikrogramů/m3), kterou požaduje směrnice 2000/69/EC. Údaje ze stálé monitorovací sítě ukazují, že koncentrace benzenu v Bruselu roku 2003 jsou přibližně o polovinu nižší, než jaké byly naměřeny před deseti lety.

Měření emisí benzenu proběhla nedávno také v Lisabonu, Bukurešti a Lublani a projekt bude pokračovat v dalšími kampaněmi v Bukurešti a Madridu. Projekt bude nabídnut dalším městům, Bělehrad, Dublin, Paříž a Řím o něj již vyjádřily zájem. Projekt PEOPLE v budoucnosti nabídne možnost monitorovat i další toxické látky. Komise ve spolupráci s místními úřady uvítá dobrovolníky, kteří by se chtěli podílet na dalších měřeních.


reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist