https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vzacne-rudohlavky-ohrozuje-tezba-i-turiste?add_disc=1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

MF Dnes: Vzácné rudohlávky ohrožuje těžba i turisté

29.6.2004 | KARLŠTEJN | MF Dnes
Jednou z nejvzácnějších rostlin Českého krasu je rudohlávek jehlancovitý. Řada botaniků jej považuje za vůbec nejvzácnější, neboť tato orchidej s nápadně červenými květy se v současné době v Čechách zachovala už jen v několika málo lokalitách v okolí Karlštejna.
 
Rudohlávek jehlancovitý rozkvétá právě v těchto dnech. Roste na slunných polostepních loukách a stráních a ve světlých lesích. Vyžaduje půdy s vysokým obsahem vápníku, nesnáší hnojení. Počet lokalit s rudohlávkem a množství rostlin na jednotlivých místech velmi negativně ovlivnily změny hospodaření v uplynulém půlstoletí. Rudohlávku, podobně jako většině našich orchidejí, vyhovovalo důsledné vysekávání pastvin. V současné době, kdy se tak již neděje, zarůstá řada lokalit keři.
V červeném seznamu flóry České a slovenské republiky je rudohlávek jehlancovitý zařazen mezi kriticky ohrožené. Tato orchidej je totiž velmi citlivá na jakékoliv změny prostředí.
I když rudohlávek vytváří velké množství drobných semen, jen minimum z nich je schopných vyklíčit. Vývoj rostliny od prvního klíčku ke květu trvá i několik desítek let. V pokusných laboratorních podmínkách se ještě nikomu nepodařilo semena rudohlávku přivést ke klíčení. Počty kvetoucích rostlin na jednotlivých lokalitách rok do roku kolísají od několika jedinců až ke stovkám květů. Rudohlávek v Českém krasu se vyskytuje v chráněných územích i mimo rezervace. V řadě lokalit, kde se vyskytuje, pracovníci správy CHKO dělají určitá opatření, především ničí keře. Rudohlávek velmi ohrožuje také neustávající těžba vápenců v Českém krasu a v neposlední řadě i turisté, kteří především z neznalosti trhají tyto dekorativní květy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist