https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vznik-geotermalni-elektrarny-v-tanvaldu-znovu-zvazi-stavebni-urad
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vznik geotermální elektrárny v Tanvaldu znovu zváží stavební úřad

23.7.2018 00:50 | TANVALD (ČTK)
Tanvald v Jizerských horách uspěl s odvoláním proti vydání územního rozhodnutí na stavbu hloubkových vrtů pro geotermální elektrárnu. / Ilustrační foto Tanvaldu
Tanvald v Jizerských horách uspěl s odvoláním proti vydání územního rozhodnutí na stavbu hloubkových vrtů pro geotermální elektrárnu. / Ilustrační foto Tanvaldu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | tanvald.cz
Tanvald v Jizerských horách uspěl s odvoláním proti vydání územního rozhodnutí na stavbu hloubkových vrtů pro geotermální elektrárnu. Krajský úřad Libereckého kraje rozhodnutí stavebního úřadu v Tanvaldu zrušil a případ vrátil k novému projednání. Starosta Tanvaldu Vladimír Vyhnálek (Volba pro město) rozhodnutí odvolacího úřadu vítá, nesouhlasné stanovisko radnice podle něj stále trvá.
 

"Máme dvě platné usnesení zastupitelstva, že s tím nesouhlasíme," řekl dnes.

Společnost Entergeo plánuje stavbu geotermální elektrárny v areálu zkrachovalé textilní továrny Seba T v blízkosti centra města. Projekt počítá s ohříváním vody vháněné až pět kilometrů hlubokými vrty do suchého podzemí, odkud se bude čerpat zpět na povrch. Tento způsob není zatím ve světě příliš rozšířený a v Česku s ním nejsou zkušenosti. Proti záměru firmy se postavilo nejen tanvaldské zastupitelstvo, petici odmítající projekt podepsalo 2116 obyvatel sedmitisícového Tanvaldu a jeho okolí. "Je to nevyzkoušené. Nechceme experimentovat v centru města," shrnul hlavní důvod odmítavého stanoviska starosta.

O vydání územního rozhodnutí firma usiluje od prosince 2014. Dvakrát stavební úřad v Tanvaldu vydal zamítavé stanovisko, krajský úřad ale v obou případech vyhověl odvolání společnosti Entergeo. Napotřetí stavební úřad sice firmě vyhověl, tentokrát ale s odvoláním uspěli odpůrci výstavby. Na základě rozhodnutí krajského úřadu bude tanvaldský stavební úřad po firmě Entergeo chtít, aby dodala tři povolení. Potřebovat bude pravomocné rozhodnutí ministerstva životního prostředí o stanovení průzkumného území pro zvláštní zásah do zemské kůry, povolení od báňského úřadu pro hloubkové vrty a souhlasné stanovisko krajského úřadu s realizací geologických prací.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist