https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vznika-prvni-camphill-v-ceske-republice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vzniká první camphill v České republice

28.11.2001 09:36 | PRAHA (EkoList)
Ve vesnici České Kopisty na Litoměřicku se začíná realizovat dlouho připravovaný projekt alternativního domova pro mentálně postižené na ekologické farmě - tzv. camphill.
 

Své jméno dostal camphill podle stejnojmenné vesničky ve Skotsku, kde rakouský lékař Karel Koenig, který sem uprchl před Hitlerem, založil roku 1940 první domov pro děti s mentálním postižením. Dnes existují po celém světě desítky camphillů, které za větší či menší podpory státu představují model spojení sociální terapie a ekologického zemědělství. U nás patří mezi jeho zastánce například senátorka Zuzana Roithová či poslanec Libor Ambrozek (oba KDU-ČSL).

Občanské sdružení Camphill České Kopisty (CČK) už zakoupilo ve vesnici stavební parcelu, na které budou stát chlévy pro krávy, koně, prasata a drůbež. Za vesnicí mají pronajaté desetihektarové pole, na kterém budou pěstovat biodynamickou zeleninu nejen pro potřeby komunity, ale i na prodej. Občanské sdružení teď čeká shromažďování financí na rozsáhlou rekonstrukci zakoupeného statku. "Plánujeme uspořádat celostátní sbírku," říká Petr Nejtek, předseda o. s. CČK, a dodává, že "na uskutečnění první fáze přestaveb bude třeba pět milionů korun." Doufá ale, že i kdyby se potřebnou částku nepodařilo nashromáždit, první rodina se bude moci stěhovat už v létě příštího roku. Na plný provoz, obnášející ubytování a práci dvanácti klientů, několika rodin a pomocných asistentů a výstavbu dílen, se ale bude muset ještě počkat.

První krok k propagaci camphillu v Českých Kopistech a získání finančních prostředků se uskuteční v pátek 30.listopadu na Náměstí Republiky v Praze v podobě Prvního vánočního biojarmarku. Tam budou od 10.00 do 18.00 k vidění a zakoupení biopotraviny, ovoce, zelenina, čaje, koření a vína, dále přírodní kosmetika a drobné předměty ze dřeva, vosku a hedvábí vyrobené v chráněných dílnách.


reklama

 
Eva Hejzlarová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist