https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/washington-post-dalsi-hrozbou-globalniho-oteplovani-jsou-hantaviry
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Washington Post: Další hrozbou globálního oteplování jsou hantaviry

5.4.2007 10:08 | PRAHA/WASHINGTON (EcoMonitor)
Odborníci se dlouho obávali, že se kvůli globálnímu oteplování rozšíří do mírného pásma tropické nemoci, např. malárie. Avšak minulou zimu vypukla nemoc způsobená změnami klimatu v chladném Rusku, napsal deník Washington Post.
 

V mnoha ruských městech, vzdálených i jen několik set kilometrů od Moskvy, bylo nahlášeno více než 3 000 případů onemocnění způsobeného tzv. hantaviry. Ty mají za následek vážnou, někdy dokonce smrtelnou chorobu známou jako hemoragická horečka s ledvinovým syndromem (HFRS). Vědci se domnívají, že viry způsobující HFRS nepřežijí zimu s teplotami dlouhodobě pod bodem mrazu, která je v Rusku obvyklá. Minulá zima však tak chladná nebyla, například 7. prosince byl v Moskvě naměřen teplotní rekord 7,8 °C. Naposledy HFRS v Rusku řádil v roce 1997, také po neobvykle teplé zimě. V polovině jara tehdy počet nemocných překročil 20 000.

Hantaviry se člověk může nakazit od infikovaných myší, například vdechne-li vzduch, ve kterém jsou rozprášeny jejich výkaly. Biologové odhadují, že stávající populace hlodavců v Rusku je asi desetkrát větší než v předchozích letech a jedna ze tří myší je virem způsobujícím HFRS infikována. Mnoho vědců přičítá vysoký počet hlodavců nebývale teplé zimě, jiní si zase myslí, že jistou roli hraje i přirozený cyklus myších populací.

"Globální oteplování narušilo rovnováhu," řekla podle Washington Post Irina Gavrilovskaja, vědecká pracovnice a lékařka na State University of New York, která vedla výzkum na Ruské akademii lékařských věd v Moskvě. "Protože na polích leželo málo sněhu, dochází k prudkému nárůstu počtu nakažených myší." Podle L. Kirillova, krajského epidemiologa v Lipecku, se s příchodem jara dají předpovídat další nákazy, protože se budou probouzet nakažené myši, které hibernovaly.

V minulém desetiletí došlo v Novém Mexiku a okolních státech kvůli neobvykle teplým zimám a přemnoženým hlodavcům k několika propuknutím příbuzné choroby HPS (hantavirus pulmonary syndrome), což je prudce probíhající plicní onemocnění. Hantaviry ohrožují lidi i v Číně, Koreji, severní a západní Evropě, Argentině, Chile, Brazílii, Panamě a Kanadě. Některé z výskytů tohoto onemocnění byly rovněž dávány do souvislosti se změnou klimatu - kvůli vyšším teplotám a změně rozložení vodních srážek a jejich vlivu na hlodavce, píše Washington Post.

Onemocnění HFRS způsobuje jeden ze čtyř hantavirů: Hantaan, Puumala, Dobrava a Seoul. V Rusku jsou na vině Hantaan a Puumala. Příznaky infekce se obvykle objeví do jednoho až dvou týdnů po nakažení, ale ve vzácných případech může inkubační doba trvat až osm týdnů. Prvními příznaky jsou bolesti hlavy, horečka, zimnice a nevolnost, případně vyrážka a zarudnutí okolo očí. "Pokud se onemocnění neléčí, brzy dochází k vnitřnímu krvácení a selhání ledvin," uvedla Gavrilovskaja.

"Letos je riziko vysoké," upozornil nefrolog Martin Zeier z univerzity v Heidelbergu, který se na HFRS specializuje. "Myši měly manévry, běhaly v ulicích místo toho, aby spaly pod sněhem. Viru bylo vystaveno mnoho osob." Stejná situace je i v severní Evropě. "Problém HFRS roste v historicky chladných oblastech, například ve Skandinávii," řekl podle deníku Zeier. Pokud bude změna klimatu pokračovat stejným tempem, "HFRS možná způsobí i desítky tisíc onemocnění."

Zeier léčil HFRS u mnoha zemědělců a lesních dělníků žijících v malých chatrčích, ke kterým se nastěhovaly infikované myši. Lidé vdechli prach z výtrusů a nakazili se. "Všichni kromě jednoho se uzdravili, protože byli léčeni včas," řekl Zeier. Jediný lék na HFRS, Ribavirin, totiž účinkuje, pouze pokud je podán v raném stádiu onemocnění. "Většina nemocných přežije," řekl deníku Washington Post Pierre Rollin, vědec z amerického Centra pro kontrolu nákaz a prevenci, "ačkoli byli opravdu hodně nemocní. Úplné vyléčení může trvat týdny i měsíce. Některé typy HFRS infekce však mají vyšší úmrtnost."

Lidem v rizikových oblastech nyní podle Zeiera nezbývá nic jiného, než se snažit hlodavce vyhánět ze svých domovů, klást pasti, používat gumové rukavice a vše dezinfikovat poté, co uklidí mrtvou myš nebo její trus. "Především však musí zapomenout na utírání prachu a zametání," dodal německý vědec.

Podle článku Cheryl Lyn Dybasové v deníku Washington Post ze dne 2. 4. 2007
reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist