https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wcd-velke-prehrady-znamenaly-rozvoj-ale-take-bidu-a-niceni-zivotniho-prostredi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

WCD: Velké přehrady znamenaly rozvoj, ale také bídu a ničení životního prostředí

21.11.2001 15:18 | PRAHA/NEW YORK (EkoList)
Světová komise pro přehrady (WCD) po roční práci zveřejnila studii "Přehrady a rozvoj: Nový rámec pro rozhodování". Podle předsedy komise Kadela Asmala jde o první skutečný příklad spolupráce mezi diplomaty, odborníky, nevládními organizacemi, podnikatelskou sférou a finančními institucemi. "Velké přehrady nikdy nebyly prostě dobré nebo špatné, ale příliš často byly vykoupeny příliš draze nejrůznějšími negativními dopady na lidi a na životní prostředí," shrnuje ve stručnosti závěry týmu WCD Kadel Asmal.
 

Na práci komise se podíleli například odborníci z Programu OSN pro životní prostředí (UNEP), ale i ze světových finančních institucí, jakou je například Světová banka, z nevládních organizací či zástupci průmyslu. Práce na zprávě, kterou WCD zveřejnila na konci minulého týdne, trvala bezmála celý rok. Členové expertního týmu detailně prozkoumali případy téměř dvou set velkých přehrad, které byly v uplynulých desetiletích postaveny a při přípravě závěrečné zprávy vycházeli z 970 dílčích studií, které se jednotlivými pozitivními i negativními aspekty přehrad zabývaly.

"Uvědomujeme si, že přehrady v minulosti znamenaly mnohá pozitiva," říká ředitel UNEP Klaus Töpfer. Podle Töpfera 45 000 velkých přehrad, jež ve světě zajišťuje 19 % světové produkce elektrické energie, znamenalo dosud 38 miliard amerických dolarů ekonomického zisku a kromě toho přispělo i k zajištění potravy a dalších základních životních potřeb tisíců lidí.

Na druhé straně, jak zdůraznil Kadel Asmal, projekty přehrad v minulosti znamenaly pro odhadem 40 až 80 miliónů lidí násilné přesídlování, nevratné změny v životním prostředí a velmi často také díry ve státních rozpočtech dotčených zemí - plánované rozpočty obrovských projektů se velmi často nepodařilo dodržet. "Navíc nejvíce negativních dopadů se dotklo těch nejohroženějších skupin obyvatelstva, například původních obyvatel pralesů, jejichž hlas byl ale zároveň nejméně slyšet a kteří měli k dispozici nejmenší prostředky na svou obranu," upozorňuje předseda WCD Asmal.

Výsledkem roční práce je zpráva doporučující několik hlavních zásad pro stavbu přehrad v budoucnosti - tzv. "nový rámec pro rozhodování". Zejména je podle zprávy WCD nutné upustit od dosavadní prosté analýzy krátkodobých nákladů a příjmů. Namísto toho je nutné každý nový projekt posoudit z hlediska jeho možných rizik a vlivů na životní prostředí a nejrůznější aspekty lidského života. "Nakonec nám pod rukama vznikla jakási příručka demokratického rozhodování, moudrého vládnutí, rozhodování podle potřeb lidí, kterých se jeho výsledek bude dotýkat," říká Kadel Asmal. Podle něj už dnes dvě nejmenované země projevily zájem setkat se s experty WCD v lednu 2001, aby s nimi konzultovaly změnu přístupu ke stavbě přehrad. "V příštích čtyřech, pěti měsících se budu především snažit, aby se zpráva dostala k těm, kterým je především určena. V první řadě, aby přístupy, které zpráva doporučuje, přijaly za své mezinárodní finanční instituce - tedy hlavně Světová banka," uzavírá předseda WCD Kadel Asmal.

Na právě probíhající konferenci OSN o klimatických změnách v Haagu se o stavbě velkých přehrad pro energetické využití jedná jako o jedné možné součásti tzv. "Mechanismu čistého rozvoje" (CDM, Clean Development Mechanism). CDM by měl být jakýmsi seznamem "doporučeníhodných" opatření, vedoucím ke snižování emisí skleníkových plynů.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist