https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/welt-priroda-se-letos-pripravuje-drive-na-zimni-klid
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

WELT: Příroda se letos připravuje dříve na zimní klid

9.9.2003 10:00 | PRAHA/FRANKFURT (EcoMonitor)
Zní to možná jako paradox, ale díky horkému létu začne letos podzim pravděpodobně dříve. Neznamená to ale, že by už v říjnu musel nutně přijít první sníh. Tento brzký podzim se totiž týká pouze oblasti fenologie, tedy nauky zabývající se vztahy mezi podnebím a vývojovými fázemi rostlin. Meteorologického podzimu (1.9.-20.11.) ani astronomického podzimu (23.9.-22.12.) se tyto změny nijak netýkají.
 

V rostlinné říši se ale celá řada procesů značně urychlila a například k dozrávání obilí, vína nebo ovoce došlo letos dříve než je dlouhodobý průměr. Přestože ještě kaštany, které jsou typické pro podzimní období, ještě všude nedozrály, klepe už podle Heidruna Jagoutze, člena Německé meteorologické služby, podzim už skutečně na dveře.

Jestliže bude teplo a sucho pokračovat i na podzim, mohl by zimní klid začít dříve, předpovídá Jagoutzová, expertka na zemědělskou meteorologii. Může se tedy stát, že vegetační období rostin skončí, aniž by skutečně začalo zimní počasí. Rostliny totiž reagují na celkové množství tepla a toho dostaly během letošního extrémního léta více než v jiných letech. Důsledky tohoto vývoje jsou ale různé. Vinaři se těší na počátek sklizně po dobrém roce, ale naproti tomu pěstitelé jablek mají starosti. Díky horku totiž plody dříve padají ze stromů a jsou přezrálé.

Experti tuto tendenci k posunu vegetačních období pozorují už několik let. Podle Rolfa Sartoria ze Spolkového úřadu pro životní prostředí je možné očekávat především počátek jara zhruba o týden dříve, ale symptomy vzhledem k podzimu dosud nebyly nijak jednoznačné. To, že nyní stromy shazují listy není známka přicházejícího podzimu, ale pouze obranného mechanizmu. "Listy totiž nejsou zbarveny podzimními barvami, ale pouze uvadlé díky nedostatku vláhy," říká Jagoutz.

Změny vegetačních cyklů přinášejí také problémy řadě živočišných druhů. Zvířata už nejsou schopná se se změnami vyrovnávat. Podle názoru ornitologů letos např. většina vlaštovek díky nedostatku potravy nezahnízdí a velké problémy mohou nastat i v tu chvíli, kdy nebudou mít dostatek potravy během migrace.

Podle článku Nikolause von TwickelaDie Welt 26.08.2003.


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist