https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/who-v-ostrave-stanovila-priority-pro-zivotni-prostredi-a-zdravi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

WHO v Ostravě stanovila priority pro životní prostředí a zdraví

16.6.2017 03:00 | OSTRAVA (ČTK)
Pro Ostravsko je důležité téma znečištění ovzduší. Deklarace tak například upozorňuje na to, že by se státy měly snažit s pomocí různých dotačních nástrojů o změnu v oblasti domácích topenišť, ale například i o výměnu dieselových motorů za elektrické a podobně. / ilustrační foto
Pro Ostravsko je důležité téma znečištění ovzduší. Deklarace tak například upozorňuje na to, že by se státy měly snažit s pomocí různých dotačních nástrojů o změnu v oblasti domácích topenišť, ale například i o výměnu dieselových motorů za elektrické a podobně. / ilustrační foto
Foto | Ma Rui / Flickr
Podpisem Ostravské deklarace, která stanoví priority pro životní prostředí a zdraví v Evropě v následujících letech, včera v Ostravě vyvrcholila šestá ministerská konference Světové zdravotnické organizace (WHO). Deklarace se zaměřuje na sedm oblastí, k prioritním patří například znečištění ovzduší, které je původcem značného množství úmrtí, řekla včera novinářům regionální ředitelka WHO pro Evropu Zsuzsanna Jakabová.
 

"Ostravská deklarace je velmi důležitá a zahrnuje v sobě sedm hlavních cílů v oblasti udržitelného rozvoje, ve kterých musíme jednat, jednat a jednat," uvedla Jakabová. Dodala, že deklarace se zaměřuje například i na opatření v oblasti přístupu k vodě. Podle Jakabové je nutné zajistit, aby lidé měli ve všech oblastech přístup k čisté vodě či toaletám.

Podle ředitelky kanceláře WHO v ČR Aleny Šteflové si státy do příštího roku musí ze sedmi témat obsažených v deklaraci vybrat oblast, na níž se soustředí. "Deklarace je politickým dokumentem, ale je v něm sedm hlavních oblastí, které byly rozpoznány jako nejdůležitější a ty jsou rozpracovány do jednotlivých dílčích kroků," uvedla Šteflová. Připomněla, že třeba pro Ostravsko je důležité téma znečištění ovzduší. Deklarace tak například upozorňuje na to, že by se státy měly snažit s pomocí různých dotačních nástrojů o změnu v oblasti domácích topenišť, ale například i o výměnu dieselových motorů za elektrické a podobně.

Na konferenci do Ostravy přicestovalo zhruba 600 odborníků a podle ostravského primátora Tomáše Macury (ANO) jsou obdobné akce pro město významné. "Podařilo se nám tady navázat spoustu zajímavých kontaktů s jinými městy. Této příležitosti jsme využili také k tomu, abychom oznámili kandidaturu na Evropské zelené město 2020 (European Green Capital 2020) a řada institucí nám tady slíbila jakousi podporu v tom úsilí," uvedl.

Uspořádání konference stálo zhruba 20 milionů korun, částečně se na jejím financování podílelo i město a kraj. V předchozích letech se konference pořádaná od roku 1989 konala pouze jednou v zemi východní a střední Evropy, a to v roce 2004 v Budapešti.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist