https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wolfensohn-ekonomiky-rostou-rizikem-je-situace-kolem-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Wolfensohn: Ekonomiky rostou, rizikem je situace kolem ropy

24.9.2000 15:40 | PRAHA (EkoList)
"Stále existují velké rozdíly ve výkonnosti. Vývoj světové ekonomiky v letošním roce je sice povzbuzující, ale stále má řadu rizik, a to zejména v podobě vysokých cen ropy. Navíc růst ekonomiky v mnoha zemích, zejména v Subsaharské Africe, je nedostatečný pro dosažení našich cílů při snižování chudoby," řekl dnes prezident Světové banky James Wolfensohn v prohlášení k zahájení dnešního jednání Mezinárodního měnového a finančního výboru (IMFC). Přitom ekonomiky rozvojových zemí by letos měly dosáhnout nárůstu o 5 procent a transformující se ekonomiky střední a východní Evropy včetně Ruska kolem čtyř procent. Vysoké ceny ropy podle Wolfensohna nejvíce ohrožují nejchudší a ropu neprodukující země, které během posledních tří let postihl nebývalý pokles cen zemědělských výrobků.
 

První muž Světové banky dále uvedl, že důležitým bodem programu bude i diskuse ohledně budoucí role Mezinárodního měnového fondu. Fondu i Světové bance by měla zůstat ústřední úloha ve světě ekonomiky, daná přísnými principy tržní ekonomiky. Nejdůležitějšími produkty obou institicí by měla být makroekonomická stabilita, volné trhy a stabilita mezinárodního finančního systému. "Jde o produkty, které by měly být plně veřejné. Jsou totiž velmi důležitým příspěvekem ke globálnímu růstu a prosperitě," přiblížil Wolfensohn, americký bankéř a mimo jiné i mecenáš umění.

"Výzvou do budoucna je vyvinout souběžný přístup pro země se středním příjmem a s přístupem na globální finanční trhy," řekl Wolfensohn. Tyto státy jsou podle něj domovem 75 procent chudých na světě. Rolí Světové banky by mělo být zajištění přístupu těchto zemí ke kapitálu, pokud jej nemohou získat ze soukromých zdrojů. "Chudé země ovšem musí bojovat s vládami bohatých zemí, které dotují své výrobky, zejména potraviny," řekl pro EkoList Kevin Watkins z mezinárodní nevládní organizace Oxfam, která se zabývá příčinami hladu a chudoby v rozvojových zemí. Watkins souhlasí s tím, že ekonomický růst může pomoci snížit chudobu. Lidé podle něj nemohou žít jako v Brazílii, kde se růst musí až čtyřikrát zrychlit, aby byl boj s chudobou efektivní. Novinkou pro úředníky fondu i SB bude nové zaměření obou institucí, které by se kromě dosavadní činnosti měly věnovat reformám řízení společností, oblasti účetnictví a auditu, zajištění práv věřitelů a sociální dimenzi ekonomických krizí.


reklama

 
Michael Polák

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist