https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wwf-jaderna-energie-neni-resenim-problemu-s-globalnim-oteplovanim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

WWF: Jaderná energie není řešením problémů s globálním oteplováním

7.4.2000 13:10 | TOKIO (EkoList)
Jaderná energie není efektivní cestou k omezení emisí skleníkových plynů při výrobě elektřiny, tvrdí Světový fond pro přírodu (WWF) ve zprávě, která byla včera zveřejněna v japonském hlavním městě Tokiu. Zpráva, kterou pro WWF zpracoval Světový informační servis o energii (WISE) se sídlem v Paříži, zkoumá jaderné programy v různých zemích světa a porovnává různé varianty technických řešení vedoucí ke snížení emisí oxidu uhličitého (CO2).
 

Na první pohled je tento závěr překvapivý - při výrobě elektřiny v jaderných elektrárnách nevznikají žádné skleníkové plyny. Podle zveřejněné zprávy jsou zde však dva problémy. Za prvé ten, že výroba elektřiny ve velkých energetických zdrojích (a těmi jaderné elektrárny z principu jsou, budovat malou jadernou elektrárnu je ekonomicky neúnosné) vyvolává tlak na zvyšování spotřeby elektřiny spíše než na zvýšení efektivnosti při její distribuci a spotřebě.

Druhým problémem je podle WWF to, že jaderné elektrárny vyrábějí pouze elektřinu, zatímco většina energie je potřebná ve formě tepla. To znamená, že musejí být budovány další teplárenské energetické zdroje spalující fosilní paliva, což zvyšuje celkovou úroveň emisí na stejnou úroveň jako při společné výrobě tepla a elektřiny v kogeneračních jednotkách spalujících zemní plyn.

"Vlády by neměly dovolit, aby se ‚uhlíkové kredity' používaly na výrobu vylepšování, modernizaci či údržbu jaderných elektráren. [Kjótský] protokol musí být motorem pro inovace a tržní expanzi opravdu čistých a efektivních zdrojů energie," říká Jennifer Morganová, ředitelka klimatické kampaně WWF.

Jaderné státy jako jsou Kanada, Francie či Japonsko by rády podpořily rozvoj jaderné energetiky v rozvojových zemích v rámci mechanismu čistého rozvoje podle Kjótského protokolu. "Japonsko je ukázkový příklad, jak jaderná energie brzdí inovace v energetickém sektoru," říká Yurika Ayukawa z WWF Japonsko. "Například vysoce efektivní kogenerační elektrárny se podílejí na japonské výrobě elektřiny pouze dvěma procenty, zatímco v nejaderném Dánsku je to přes 50 %. A méně než jedno procento japonské energie pochází z obnovitelných zdrojů, přičemž v Evropské unii je jejich podíl šestiprocentní."


reklama

 
Radek Svítil

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist