https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/wwf-zeme-vstupujici-do-eu-by-se-mely-poucit-ze-starych-chyb
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

WWF: Země vstupující do EU by se měly poučit ze starých chyb

17.4.2003 11:24 | PRAHA/ATÉNY (EkoList)
Podepsáním přístupové smlouvy včera v Aténách potvrdilo deset zemí svoji vůli vstoupit příští rok do Evropské Unie a zahájí tím dosud největší vlnu rozšíření. Nebude to znamenat pouze znásobení populace EU a posunutí hranic společného trhu, ale nové země přinesou do evropského seskupení také velkou část přírodního bohatství. Chránit jej znamená velký úkol, píše ve své zprávě Světový fond na ochranu divoké přírody (WWF).
 

Z pohledu "přírodního kapitálu" je podle WWF rozšíření EU pro současné členské státy skutečně zlatý důl. Deset přistupujících zemí, včetně těch, které mají následovat v roce 2007, přinášejí velká divoká území a bohaté kulturní krajiny. Jedná se např. o poslední bašty velkých masožravců, panenské lesy v Karpatech nebo o jedny z nejrozsáhlejších a nejvýznamnějších mokřin na světě v dunajské deltě.

Proces přistoupení k EU ale také pomáhá čelit mnoha starým ekologickým zátěžím. Předpokládaných 80-110 miliard euro - většinou přicházejících z přistupujících zemí - je utráceno např. za čističky odpadních vod a posílení fondů či ministerstev životního prostředí. Měly by to být dobře utracené peníze, které přinesou dlouhodobý užitek v podobě zlepšení zdraví veřejnosti a menšího ohrožení přírodních zdrojů, což by mohlo v příštích dvaceti letech přinést úspory 134 - 681 miliard euro.

Expanze může však také přinést nebo zrychlit nové hrozby, včetně příliš intenzivního zemědělství, zbytečně nákladné spotřeby nebo nevhodných staveb. Právě tyto faktory vedly k rapidnímu zhoršení přírodního dědictví v členských zemích EU a mohou totéž napáchat i v nově přistupujících státech.

Podle Královské společnosti pro ochranu ptáků klesla za posledních třicet let populace britských ptáků žijících na zemědělsky využívaných územích, jako je vrabec polní, až o 90 procent. Podle WWF je to často výsledek způsobu průmyslově zemědělských praktik propagovaných evropskou Společnou zemědělskou politikou, která nyní bude rozšířena i do přistupujících zemí.

Také regionální podpora EU, která putovala také do dálnic a vodní infrastruktury ve Španělsku, Řecku a Portugalsku, měla devastující dopad na některé živočišné druhy a krajinu v těchto zemích.

Podobný trend je nyní zřetelný i v kandidátských zemích. Byly předloženy plány na stavbu severní dálnice "Via Baltica", vedoucí některými nejhodnotnějšími přírodními oblastmi Polska, včetně nádherného Národního parku Biebrza. Jiné plány volají po konstrukci kanálu spojujícího Dunaj s Odrou a Labem - projekt z komunistické éry, který ekonomicky postrádá smysl, a přitom by měl devastující dopad na životní prostředí.

Není pochyb, že nové členské země budou potřebovat rozvinutou dopravní síť a mají zájem na socio-ekonomickém rozvoji svých zemí. Měly by se ale také poučit a neopakovat chyby západu, domnívá se Andreas Beckmann z WWF, koordinátor přístupu k Evropské unii.

Hlavní programy EU jako Společná zemědělská politika a Strukturální a kohezní fond stojí před reformou v příštím finančním období 2007-2013. Pokud by došlo podle WWF k fundamentálním změnám, mohly by tyto programy propagovat a nikoli podkopávat zdraví životního prostředí a přežití venkovských komunit. Stejně tak Transevropská síť, která se má letos revidovat, by mohla být výrazně změněna, aby byl větší důraz kladen na řešení šetrná k životnímu prostředí.

WWF se domnívá, že rozšíření bude společně s Evropskou ústavou a reformou smluv a politik EU, testem závazku Unie dosáhnout trvale udržitelného rozvoje a chránit své významné přírodní zdroje. Jestli si ale Evropa dokáže vážit tohoto kapitálu, udržitelně ho využívat a tak se vyhnou environmentálnímu bankrotu, nebo zda ho naopak vyplýtvá, ukáže teprve čas, uzavírá Andreas Beckmann.


reklama

 
Iva Nachtmannová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist