https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/yellowstone-nejstarsi-park-v-usa-je-prirodni-perlou-planety
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Yellowstone, nejstarší park v USA, je přírodní perlou planety

1.3.2022 02:00 | YELLOWSTONE (ČTK)
Grand Prismatic Spring v Yellowstonském národním parku je největší termální pramen ve Spojených státech a třetí největší na světě, po Frying Pan Lake na Novém Zélandu a Boiling Lake v Dominice.
Grand Prismatic Spring v Yellowstonském národním parku je největší termální pramen ve Spojených státech a třetí největší na světě, po Frying Pan Lake na Novém Zélandu a Boiling Lake v Dominice.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Gejzíry, tryskající do výše desítek metrů, bublající bahenní sopky, barvami hrající horké prameny. A také hluboké rozeklané kaňony, vodopády i vysoká pohoří. To vše a ještě mnohem více je k vidění v Yellowstonském národním parku, který byl vyhlášen jako první v USA před 140 lety, 1. března 1872. V jeho rozlehlých lesích nebo na náhorních plošinách mohou návštěvníci spatřit volně se potulující stáda bizonů nebo rodinky medvědů. Je tu i největší ledovcové jezero v USA. A také řeka Yellowstone, podle níž dostal park své jméno, a jejíž břehy lemují skály zbarvené do žluta.
 

Na území této oblasti, která byla v roce 1976 vyhlášena biosférickou rezervací a o dva roky později se stala součástí světového přírodního a kulturního dědictví UNESCO, se podle údajů této organizace nachází polovina všech známých geotermálních jevů na světě, víc jak 10 000. A také největší množství gejzírů, víc jak 300, což jsou dvě třetiny jejich celkového množství ve světě.

Četné geotermální úkazy v parku má na svědomí sopečná činnost, jež byla v prostoru Yellowstonu aktivní už od třetihor. Ještě v ledových dobách se tu vypínal obrovský stratovulkán, který explodoval a po povrchu se rozlilo více než 100 kilometrů krychlových lávy. Tím pod sopkou vznikla dutina, do které se sesuly její zbytky, a vznikla velká oválná prohlubeň.

V hloubce několika málo kilometrů pod zemí je i dnes žhavý magmatický krb. Prasklinami v nadloží prostupují k povrchu plyny a horninami stoupá teplo (v hloubce okolo 800 metrů dosahují horniny teploty 200 stupňů Celsia). Prosakující dešťová voda pohlcuje plyny, prohřívá se, rozpouští okolní horniny a mění se v páru. Ve vyústění puklin na zemi tryskají gejzíry, vývěry horské vody.

Z yellowstonských gejzírů jsou nejznámější Castle a Old Faithful (Starý Věrný). Ten svému jménu ostudu nedělá. Od svého objevení v roce 1870 se pravidelně v 67minutových intervalech předvádí nedočkavým turistům a tryská do výše 40 metrů. Impozantní výhledy poskytuje návštěvníkům parku i Grand Canyon of the Yellowstone. Z několika vyhlídkových bodů mohou pozorovat dva velké vodopády i prudké stěny údolí klesající do hloubky 450 metrů. Srázy ohromí svou neskutečnou barevností: od žluté až k okrové.

Pozoruhodně zbarvená jsou i jezírka v Yellowstonu, a to díky výskytu termálních bakterií. S měnící se hloubkou se mění i teplota a druh bakterie, která způsobuje určité zabarvení. Jezírko tak může být uprostřed tmavě modré, o něco výše tyrkysové, pak zelené a u povrchu žluté. A vodopádů je v parku víc jak sto.

Až do 19. století bylo území parku známé pouze Indiánům z větvě Šošonů a až na přelomu 18. a 19. století se objevily první zmínky o řece Yellowstone. Patrně prvním bílým mužem, který spatřil oblast na horním toku řeky, kde se nachází národní park, se stal v roce 1808 John Colter. Poté se oblast stala mekkou lovců a dobrodruhů, mezi nimiž figuroval i pověstný Jim Bridger.

Všichni byli fascinováni úchvatnými scenériemi, a tak se v roce 1871 do míst vypravila státní expedice. Provázeli ji fotograf William Henry Jackson a malíř Thomas Moran, kteří krásy tohoto kusu země zachytili ve fotografiích a malbách. Umělecká díla měla velký vliv na rozhodnutí o zřízení národního parku.

Podle zákona, který schválil americký Kongres a podepsal prezident Ulysses Grant, byla tato oblast na území Skalnatých hor o rozloze asi devíti tisíc čtverečních kilometrů, jejíž převážná část je na severozápadě státu Wyoming a zasahuje i do Montany a Idaha, "vyjmuta z možnosti osídlení, obsazení nebo prodeje". Byla také vyčleněna "pro prospěch a požitek lidí".

Po vzniku národního parku na něj dohlížela americká armáda, v roce 1917 se jeho provozu ujala Správa národního parku, která vznikla o rok dříve. Stovky staveb, které byly na území parku postaveny, jsou chráněny pro jejich architektonický a historický význam a více než tisíc archeologických nalezišť prověřili badatelé.

Yellowstonský park leží poměrně vysoko, prakticky všude přesahuje hranici dvou tisíc metrů. Na jeho území se nachází řada ekosystémů a dominantním z nich je subalpinský les. Lesy pokrývají 88 procent jeho plochy, a jsou to především jehličnany. Park, který není oplocen, ročně navštíví přes tři milióny návštěvníků.

A obývá jej také pestrá fauna. Žijí tu stovky druhů savců, ptáků, ryb a plazů, včetně řady ohrožených druhů. Informační cedule v parku varují před medvědy, bizony nebo pumami. Prohánějí se tu kojoti, vlci, tlustorohé ovce, drobní hlodavci i pelikáni, spatřit lze i losy, kamzíky, jeleny, vydry nebo americký národní symbol – orla bělohlavého. Součástí většiny zdejších lesů a pastvin jsou rovněž unikátní rostlinné druhy.

I do parku naplno pronikla komercializace s hotely, rychlým občerstvením a okružními cestami. Kromě pěší turistiky je tu možno i kempovat, jezdit na lodičkách či rybařit, v zimě se prohánět s průvodci na sněžných skútrech. Zdejší lesy každoročně postihují požáry a při velkém požáru v roce 1988 shořela téměř třetina celého parku.

V USA se nyní nachází celkem 63 národních parků, na jejichž území lze najít nejrůznější přírodní vzácnosti. K nejznámějším patří Grand Canyon, Bryce Canyon, Arches, Joshua Tree, Petrified Forest, Glacier National Park, Denali na Aljašce, Death Valley, Yosemite, Zion a další. Nejvíc parků je ve státě Kalifornia - devět, následuje Aljaška s osmi parky a Utah s pěti. Národní parky se nacházejí i na územích, náležejících USA - na Panenských ostrovech, či v Americké Samoi.


reklama

 
Jitka Bojanovská
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist