https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-31-cinskych-regionu-27-splnilo-v-roce-2016-emisni-cile
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Čína snižuje emise, z 31 čínských regionů 27 splnilo plán snižování emisí

9.1.2018 10:05 (ČTK)
Čína snižuje emise, ale pomalu. Ilustrační snímek Peking
Čína snižuje emise, ale pomalu. Ilustrační snímek Peking
Foto | Lei Han/ / Flickr
Z 31 čínských regionů jich 27 splnilo v roce 2016 plán snížení emisí skleníkových plynů, který má zemi pomoci v boji s globálním oteplováním, uvedla to Národní rozvojová a reformní komise (NDRC). Mezi oblasti s mimořádnými výsledky patří města Peking a Šanghaj a průmyslové provincie Če-ťiang a Kuang-tung na jihu a jihovýchodě země.
 
Plánované cíle nesplnily odlehlé oblasti jako Tibet a Čching-chaj, zemědělská autonomní oblast Kuang-si na jihozápadě země a hospodářsky upadající průmyslová provincie Liao-ning.

Čína je největším zdrojem skleníkových plynů na světě. Aby urychlila rozvoj produkce elektřiny z jiných než fosilních zdrojů, zlepšila kvalitu ovzduší a podpořila zalesnění, přišla v roce 2016 s plánem emisních limitů pro 31 regionů. Zavázala se v období 2016 až 2020 snížit emise oxidu uhličitého na jednotku hrubého domácího produktu o 18 procent a celkovou spotřebu energie omezit do konce desetiletí na pět miliard tun uhelného ekvivalentu. V roce 2015 činila 4,3 miliardy tun.

Čína v rámci dohody o boji proti globálnímu oteplování, která byla podepsána v roce 2015 v Paříži, slíbila, že její emise skleníkových plynů dosáhnou vrcholu někdy kolem roku 2030. V prosinci zavedla celostátní systém obchodu s emisními povolenkami. V první fázi do něho budou moci vstoupit jen subjekty energetického sektoru.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist