https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-brnenske-zoo-utekl-vlk-arkticky-odchyceni-se-povedlo-po-hodine-a-pul
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z brněnské zoo utekl vlk arktický. Odchycení se povedlo po hodině a půl

8.12.2015 10:39 | BRNO (ČTK)
Vlk arktický nepatří mezi nebezpečné šelmy, je plachý.
Vlk arktický nepatří mezi nebezpečné šelmy, je plachý.
Z brněnské zoologické zahrady v pondělí odpoledne utekl vlk arktický, po celou dobu byl ale pod dohledem zoologů. Chovatelé se snažili vlka odchytit, nakonec byl zasažen uspávací střelou a odvezen zpět do zoo. ČTK o tom informovala mluvčí zoo Monika Brindzáková. Útěk vlka byl podle vedení zoo nešťastnou náhodou, která se mohla stát i nejzkušenějším chovatelům. Zvíře je v pořádku, čeká je převoz do Číny.
 

Vlk podle mluvčí unikl ze záložního výběhu v zázemí zahrady, kde byl dočasně umístěn před transportem do jiné zoologické zahrady, a na krátkou dobu se dostal i mimo prostory zoo. "Po celou dobu byl jeho pohyb monitorován našimi pracovníky. Měli s ním vizuální kontakt a únik byl nahlášen policii," uvedla mluvčí. Dodala, že návštěvníci byli o případu ihned informováni a dopraveni mimo areál. Vlk arktický nepatří mezi nebezpečné šelmy, je plachý.

Vlka na útěku uspal veterinář po zhruba 1,5 hodině pronásledování. "Útěk se stal při rozdělování smečky vlků. Jeden se ve stresu pokusil vrátit v oddělovacím části expozice do původního výběhu. Ve stresu přeskočil více než dvoumetrový plot," uvedla mluvčí.

Trojici vlků čeká v příštím týdnu cesta do jedné z čínských zoo. Vedení brněnské zahrady nechá co nejdříve oddělovací část v expozici vlků zastřešit, aby se další útěk neopakoval. "Útěk nás překvapil. Těchto oddělení v expozici proběhlo bez větších potíží v minulosti mnoho," uvedla mluvčí.

Naposledy se něco podobného stalo v brněnské zoo v roce 1996. Tehdy ale ještě měli vlci v zahradě starou expozici. Ze zahrady tehdy uprchli tři. Těsně za jejími branami napadli psa, jehož poranili. Chovatelé pak vlky zahnali do klecí. Později vlky nechali utratit.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist