https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-dotaci-eu-pujde-na-likvidaci-ekologickych-zatezi-500-mil-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z dotací EU půjde na likvidaci ekologických zátěží 500 milionů Kč

23.9.2016 10:37 | PRAHA (ČTK)
Stará ekologická zátěž není černá skládka. Jde o kontaminované místo, které vzniklo kvůli činnosti státních podniků v době před jejich privatizací.
Stará ekologická zátěž není černá skládka. Jde o kontaminované místo, které vzniklo kvůli činnosti státních podniků v době před jejich privatizací.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Na likvidaci starých ekologických zátěží půjde z evropských fondů půl miliardy korun, z toho 470 milionů připadne na vyčištění vážně kontaminovaných lokalit a 30 milionů na analýzu rizik. O peníze se mohou hlásit obce, kraje, obecně prospěšné společnosti a firmy, které likvidaci zajišťují. Informovalo o tom ministerstvo životního prostředí, které se Státním fondem životního prostředí novou výzvu z Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) vyhlásilo.
 

Žádosti o dotaci v maximální výši 85 procent mohou zájemci posílat od letošního 1. října do 6. ledna příštího roku.

Stará ekologická zátěž není černá skládka. Jde o kontaminované místo, které vzniklo kvůli činnosti státních podniků v době před jejich privatizací. Dosud se z evropských dotací vydalo v letech 2007 až 2013 na průzkum a sanaci více než pět miliard korun. V současném OPŽP byly vyhlášeny tři výzvy za více než jednu miliardu korun.

Nevyřešené staré ekologické zátěže jsou podle ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) stále aktuálním problémem. Nepředstavují jen hrozbu pro životní prostředí, ale přitahují k dalšímu zanášení odpadem.

"Prostřednictvím výzvy bude možné zajistit sanaci nejvážněji zasažených lokalit, u nichž analýza rizik prokázala kontaminaci, která představuje vážnou hrozbu pro lidské zdraví i životní prostředí, například pro podzemní vody, ekosystémy a podobně," uvedl Brabec v tiskové zprávě.

Evropské peníze mohou podle ministra pomoci zaplatit i projekty na vyčištění lokalit zasažených nebezpečnými chemikáliemi, jako třeba skládky pesticidů nebo lokality kontaminované polychlorovanými bifenyly. Lze je využít i na úhradu průzkumných prací a zpracování analýz rizik kontaminovaných nebo potenciálně kontaminovaných lokalit.

Ředitel SFŽP Petr Valdman upozornil, že autoři projektů vážně kontaminovaných lokalit musejí požádat o takzvané závazné stanovisko MŽP. Žadatelé mají tak jen měsíc na předložení podkladů na ministerstvo.

Projekty sanací nebo analýz rizik černých skládek do výzvy nespadají. Na jejich likvidaci ale aktuálně míří dotace z národního programu 100 milionů korun, dodal Valdman.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist