https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-evropskych-dotaci-pujde-na-kanalizace-a-upravu-vody-pet-mld-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z evropských dotací půjde na kanalizace a úpravu vody pět mld. Kč

16.9.2016 11:16 | PRAHA (ČTK)
Z evropských dotací míří zhruba pět miliard korun na lepší čištění odpadních vod a kanalizace. Peníze by měly pomoci řešit i nedostatek pitné vody v období sucha. Nové výzvy z Operačního programu Životní prostředí dnes vyhlásilo ministerstvo životního prostředí. Ministr Richard Brabec (ANO) je považuje za pomoc obcím a městům, evropské peníze jim snadněji zaplatí nákladné vodohospodářské projekty a pomůžou splnit požadavky na kvalitu a čištění vod, které Brusel požaduje.
 

"Na kvalitní pitnou vodu má právo každý občan. Tím spíše, že kvalitu i množství vod v Česku nyní výrazně ovlivňuje pokračující sucho, které naši zemi poslední dva roky trápí," uvedl Brabec v tiskové zprávě. Žádosti bude Státní fond životního prostředí (SFŽP) přijímat mezi 17. říjnem a 19. lednem příštího roku.

Celkem 3,6 miliardy korun se podle Brabce mohou využít na kanalizace a čistírny odpadních vod, další více než miliarda půjde na úpravny a přivaděče vody. Dalších 100 milionů korun je určeno na odstraňování příčin nadměrného zatížení povrchových vod živinami. "Zájem máme zejména o projekty, které budou bránit znečišťování vodárenských nádrží, koupacích nadrží a přítoků do těchto nádrží," dodal ředitel SFŽP Petr Valdman.

Dotace by měly pomoci například těm městům a obcím, které se potýkají kvůli suchu s nedostatkem kvalitní pitné vody. V současném operačním programu byly dotace na zlepšování vody vyhlášeny několikrát. Fond dostal zhruba 250 žádostí o šest miliard korun. Schváleno bylo podle MŽP 157 projektů s dotacemi za více než 4,6 miliardy.

Díky OP Životní prostředí vzniklo v letech 2007 až 2013 až 382 čistíren odpadních vod, více než 4300 kilometrů stokových systémů, postavilo se nebo zrekonstruovalo skoro 600 kilometrů rozvodů pitné vody a 25 úpraven pitné vody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist