https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-jankovskeho-potoka-vymizely-perlorodky-meni-se-zpusob-ochrany
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z Jankovského potoka vymizely perlorodky, mění se způsob ochrany

6.9.2018 00:30 | JIHLAVA (ČTK)
Populace perlorodek říčních v Jankovském potoce na Pelhřimovsku není životaschopná. / Ilustrační foto
Populace perlorodek říčních v Jankovském potoce na Pelhřimovsku není životaschopná. / Ilustrační foto
Populace perlorodek říčních v Jankovském potoce na Pelhřimovsku není životaschopná. Množit se přestala někdy v 60. letech a doposud jen dožívala. Včera to řekl ředitel správy CHKO Žďárské vrchy Václav Hlaváč. Jde o jedinou lokalitu na Vysočině s kriticky ohroženou perlorodkou. Zatím byla chráněná jako národní přírodní památka. Nově byly v území rozhodnutím kraje zřízeny dvě přírodní rezervace.
 

"Je to teď asi vhodnější způsob ochrany," řekl Hlaváč. Uvedl, že národní přírodní památka se vyhlašuje k ochraně jednoho přírodního fenoménu, přírodní rezervace by měla chránit celý ekosystém. "Který je jedinečný a unikátní i bez ohledu na perlorodku," uvedl. Vyskytuje se tam řada chráněných druhů rostlin a živočichů.

Perlorodky jsou dlouhověké, mohou se dožívat i sta let. O záchranu jejich populace v Jankovském potoce ochránci usilovali několik desítek let. Ukázalo se, že jejich prostředí ovlivňuje hospodaření v celém povodí, protože potřebují vodu chudou na živiny. "Perlorodka má totiž skutečně enormní nároky na kvalitu vody," uvedl Hlaváč. Omezení, která by musela nastat, by se týkala velkých ploch. I tak by podle studií dlouho dozníval vliv předchozího hospodaření.

Národní přírodní památka Jankovský potok byla vyhlášena v roce 1992 na 72 hektarech. Kraj na svém webu uvedl, že včetně ochranného pásma zahrnovala 384,5 hektaru pozemků. Obě nové přírodní rezervace se včetně ochranných pásem týkají 124,5 hektaru. Nařízení o zřízení rezervací Prameniště Jankovského potoka a Meandry Jankovského potoka vydala v úterý rada kraje.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist