https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-jeseniku-postupne-zmizi-borovice-klec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ižurnál: Z Jeseníků postupně zmizí borovice kleč

13.5.2011 | ŠUMPERK | Ižurnál
Na vyřezávání borovice kleče v Jeseníkách se lesníci a ochranáři přírody nemohli dlouho shodnout. Dosud těžaři redukci nepůvodní dřeviny bránili. Teď mění postoj a sami vyvolávají jednání o dalším postupu. Se svým vlastním plánem seznámí dnes ochranáře na Šeráku.
 
Borovici kleč vysadili lesníci v Jeseníkách na počátku 20. století pro lepší stabilizaci svahů. Jenže nepůvodní dřevina začala vytěsňovat cenné živočichy i rostliny. Ochranáři přírody proto prosazují její likvidaci - chtějí obnovit původní biotopy. Dosud byli lesníci, správci území, proti. Teď je to jinak, upřesnil ředitel Krajského ředitelství LČR v Šumperku Pavel Indra.

„Jsou lokality, kde si dovedeme představit, že ta kleč se bude redukovat. Připravujeme redukci Kleče na vrcholu Šerák. Ta záležitost je nesmírně drahá, takže se na to snažíme dostat evropské dotace,“ říká Indra.

Změnu postoje vnímá Jindřich Chlapek ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky jako vstřícné gesto.

„Oceňujeme, že po řadě let, kdy byl postoj Lesů spíše zamítavý, převážily skutečně odborné argumenty a Lesy samy aktivně do odstraňování nepůvodní borovice kleče zdá se půjdou. Bohužel na moravskoslezské straně Jeseníků je to stále neprolomitelná bariéra,“ nelíbí se Chlapkovi.

Ještě letos by měla borovice kleč zmizet z vrcholku Keprníku, kde začaly práce už před dvěma lety. Šerák přijde na řadu zřejmě až příští rok.
reklama

 
Andrea Švubová, Michal Šenk

| Ižurnál

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist