https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-restauraci-ve-zlinske-zoo-zmizely-od-letoska-jednorazove-plasty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z restaurací ve zlínské zoo zmizely od letoška jednorázové plasty

11.6.2019 00:07 | ZLÍN (ČTK)
Ze všech restaurací a stánků s občerstvením ve zlínské zoologické zahradě zmizely od letoška jednorázové plasty. / Ilustrační foto
Ze všech restaurací a stánků s občerstvením ve zlínské zoologické zahradě zmizely od letoška jednorázové plasty. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Ze všech restaurací a stánků s občerstvením ve zlínské zoologické zahradě zmizely od letoška jednorázové plasty. Namísto nádobí, kelímků, příborů nebo slámek z plastu nebo nerozložitelného papíru využívají zařízení výrobky z recyklovatelných materiálů. Novinářům to v pátek řekl ředitel zoo Roman Horský.
 

"Používáme nádoby na bázi kukuřičného škrobu a cukrové třtiny, takže je to kompostovatelné. Věříme, že trochu pomůžeme i tímto omezit hromadění plastů v přírodě," uvedl Horský. Množství plastového odpadu, které pracovníci zahrady dříve denně sesbírali, označil za hrůzné.

K ochraně životního prostředí přispívá zoo i solárním ohřevem vody, instalací spořičů na splachovadlech a vodovodních bateriích, používáním LED svítidel nebo štěpkováním dřevní hmoty. Zahrada se už léta zabývá i tříděním plastů. Každý rok vytřídí zhruba 14 tun plastového odpadu.

Od roku 2016 zoo kvůli suchu buduje také velkoobjemové nádrže na dešťovou vodu, kterou využívá například k zavlažování rostlin. "Cítíme, že voda jako surovina je pro nás to nejdražší, co máme. Chceme být bohatá zoo, a to ne ve smyslu finančních prostředků, ale tím, že budeme mít dostupné zdroje. Žádná nová stavba už se u nás neobejde bez toho, aby měla nádrže na dešťovou vodu," řekl Horský.

Zahrada má k dispozici zásobníky o kapacitě více než 200 metrů krychlových. Další nádrže na dešťovou vodu by měly v budoucnu přibýt u chystané expozice pro jaguáry, poblíž budovy odchovny v zázemí zoo a v technickém zázemí u budovy skladu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Viktor Chrást
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist