https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-ropovodu-v-usa-uniklo-kolem-milionu-litru-ropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z ropovodu v USA uniklo kolem milionu litrů ropy

17.9.2016 20:06 | WASHINGTON (ČTK)
K úniku došlo v okolí města Helena v Alabamě. Ilustrační snímek.
K úniku došlo v okolí města Helena v Alabamě. Ilustrační snímek.
Z ropovodu spojujícího americké státy Texas a New Jersey uniklo kolem milionu litrů ropy. Informovala o tom agentura AP, podle níž provozovatelé zastavili proud suroviny v potrubí, aby mohli závadu odstranit. Pěti americkým státům kvůli tomu hrozí nedostatečné zásobování palivem.
 

K úniku došlo v okolí města Helena v Alabamě. Podle provozovatele potrubí vyteklo mezi 950.000 a 1,3 milionu litrů ropy. Přesné množství se nepodařilo určit, protože není známo, jak dlouho surovina z ropovodu prosakovala.

Podle organizací na ochranu životního prostředí ropa unikla v mimořádně ekologicky citlivém prostředí a vláda v Alabamě by měla zajistit, že nedojde k ohrožení zdraví obyvatel a že budou ekologické minimalizovány škody. Podle úřadů je ale únik pod kontrolou a většina ropy skončila v retenčních nádržích poblíž Heleny.

Provozovatelé ropovodu potrubí odstavili, aby odstranili příčinu úniku. Ropa jím nezačne znovu proudit dřív než během příštího týdne. V pěti státech na jihovýchodě USA, které ropovod zásobuje, proto hrozí nedostatek paliva. Tamní úřady proto zrušily omezení pro dobu, kdy mohou jezdit kamiony, aby cisterny s ropou mohly nahradit fungování ropovodu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist