https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-ruda-a-modrava-jsou-v-plzenskem-kraji-vitezi-v-trideni-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Železná Ruda a Modrava jsou v Plzeňském kraji vítězi v třídění odpadu

7.9.2016 10:32 | KLADRUBY (ČTK)
Každý obyvatel kraje vytřídil loni 13 kilogramů plastů, 17,2 kg papíru, 13,1 kg skla a 0,3 kg kartonu
Každý obyvatel kraje vytřídil loni 13 kilogramů plastů, 17,2 kg papíru, 13,1 kg skla a 0,3 kg kartonu
Město Železná Ruda a obec Modrava na Šumavě jsou letos nejlepší v Plzeňském kraji ve sběru a třídění odpadu. Za loňské druhé a letošní první pololetí mají vysoký průměr vytříděného odpadu na obyvatele, nejlépe uklizenou obec i dostatek nádob na tříděné odpady. Vítěze, kteří jsou stejní jako v minulém 10. ročníku regionální soutěže, vyhlásil Plzeňský kraj a obalová firma EKO-KOM v Kladrubech na Tachovsku. Soutěžilo 486 z 501 obcí kraje, tedy všechny obce zapojené do 11 let fungujícího systému třídění. ČTK to řekl Marek Sýkora z EKO-KOM.
 

Plzeňský kraj se trvale drží mezi prvními šesti kraji ČR v třídění papíru, skla, plastů a nápojových kartonů. V roce 2011 byl první.

Rekreační město Železná Ruda s 1800 obyvateli zvítězilo v kategorii nad 1000 obyvatel, druhá skončila jako loni obec Štěnovice z jihu Plzeňska a třetí město Blížejov na Domažlicku.

Turistická Železná Ruda má podle starosty Michala Šnebergra dostatek sběrných míst i kontejnerů a stále je rozšiřuje, i když ji to organizačně i ekonomicky zatěžuje. Nový sběrný dvůr posiluje separaci odpadů. "Obce na Šumavě mají dvojakou roli. Musejí zajistit komfort pro obyvatele, aby z oblasti neodcházeli, a zajistit servis pro návštěvníky, jejichž příjezdy mají sezonní výkyvy," uvedl. V Železné Rudě je více než 1000 rekreačních bytů a přes 350 rekreačních objektů.

V kategorii obcí do 1000 obyvatel vyhrála Modrava na Klatovsku s 85 lidmi. Druhé byly Němčovice a třetí Čilá, obě na Rokycansku. "Máme skutečně ekologii na prvním místě a děláme pro to všechno. Obec má dlouhodobý cíl - kvalitu životního prostředí a kvalitu života. Příští rok chceme stavět sběrný dvůr, který bude multifunkční budovou s hasičskou zbrojnicí," řekl starosta Modravy Antoním Schubert. Do Modravy přijíždí zhruba 200.000 lidé ročně, ale nikde se tam podle starosty "neválí PET lahve nebo jiný bordel".

Před 11 lety vytřídil každý obyvatel kraje za rok průměrně 32 kg papíru, skla, plastu a nápojových kartonů. Loni se každému obyvateli podařilo vytřídit 43,6 kilogramu papíru, plastů, skla a kartonu do barevných kontejnerů, sběrných dvorů a výkupen; republikový průměr byl 42,3 kilogramu. Loni byl region nejlepší ve výtěžnosti barevného skla. Nejlepší výtěžnost má ve veřejné sběrné síti barevných kontejnerů na tříděný odpad, které jsou na veřejných prostranstvích obcí.

Každý obyvatel kraje vytřídil loni 13 kilogramů plastů, 17,2 kg papíru, 13,1 kg skla a 0,3 kg kartonu. V regionu je velmi dobrá hustota sběrné sítě. Na jedno hnízdo, tedy stání s kontejnerem na papír, sklo a plasty, připadá 129 obyvatel; průměr ČR je 131 lidí.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist