https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-teplarny-prerov-kvuli-vypadku-proudu-unikl-do-ovzdusi-popilek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z Teplárny Přerov kvůli výpadku proudu unikl do ovzduší popílek

2.3.2017 07:30 | OLOMOUC (ČTK)
V době od 09:06 do 10:10 proto vycházel z komínu Teplárny Přerov tmavší kouř. Do ovzduší se dostalo ve spalinách zhruba 38 kilogramů popílku.
V době od 09:06 do 10:10 proto vycházel z komínu Teplárny Přerov tmavší kouř. Do ovzduší se dostalo ve spalinách zhruba 38 kilogramů popílku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Několik desítek kilogramů popílku uniklo v úterý dopoledne do ovzduší z komínu teplárny v Přerově, v níž kvůli výpadku dodávky elektrického proudu nefungoval filtr kouře. Vyplývá to z údajů na webu přerovské radnice. Podle teplárny popílek výrazně nezhoršil kvalitu ovzduší v Přerově. Okolnosti jeho úniku už prověřuje Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP).
 

"Z dálky byl viditelný tmavý kouř a do ovzduší se dopoledne dostaly skoro čtyři desítky kilogramů popílku. V současné době je už provoz bezproblémový," stojí v oznámení magistrátu.

Mluvčí ČIŽP Jana Jandová včera ČTK řekla, že inspekci o mimořádné situaci v teplárně informoval hned v úterý její provozovatel. "Ukládá mu to platná legislativa. Inspektoři budou nyní prověřovat, zda provozovatel při mimořádné události postupoval v souladu s právními předpisy," uvedla.

Podle vedoucího přerovské teplárny patřící společnosti Veolia Energie ČR Michala Gardiána popílek unikl poté, co byla kvůli závadě na elektrickém vedení přerušena dodávka elektřiny. Tkaninový filtr, který je součástí technologie na odprášení spalin, kvůli tomu přestal fungovat.

Teplárna po výpadku proudu podle Gardiána rychle odstavila jeden ze dvou uhelných kotlů, které byly tou dobou v provozu. V omezené činnosti zůstal pouze jeden kotel, jehož spaliny se teplárna aspoň částečně snažila vyčistit pomocí elektroodlučovače. Kouř poté do komína odcházel potrubím mimo tkaninový filtr.

"V době od 09:06 do 10:10 proto vycházel z komínu Teplárny Přerov tmavší kouř. Do ovzduší se dostalo ve spalinách zhruba 38 kilogramů popílku. I když nás vzniklá situace velmi mrzí, jsme přesvědčení, že uvedeným provozem nedošlo k závažnému ohrožení kvality ovzduší, neboť účinnost elektroodlučovače je 99,1 procenta," uvedl Gardián. Dodal, že teplárna i v době výpadku elektřiny zabezpečila dostatek tepla pro přerovské domácnosti a firmy.

Část Přerova v úterý postihl výpadek elektrického proudu poté, co dělníci při terénních úpravách v okrajové části města poškodili dva kabely vysokého napětí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Petr Běhal
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist