https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/z-volne-prirode-kakadu-zlutolici-pomalu-mizi-ale-skvele-se-mu-dari-v-honkongu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z volné přírody kakadu žlutolící pomalu mizí. Ale skvěle se mu daří v Honkongu

16.1.2017 01:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kakadu žlutolící sice v jejich domovině na Moluckých ostrovech téměř nezahlédnete, zato se s nimi můžete bez větších problémů setkat přímo nad ulicemi Hongkongu.
Kakadu žlutolící sice v jejich domovině na Moluckých ostrovech téměř nezahlédnete, zato se s nimi můžete bez větších problémů setkat přímo nad ulicemi Hongkongu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Timothy Bonebrake / HKU
Na jedné straně stojí decimace populací živočichů hnaná poptávkou nelegálního trhu, na druhé pak snaha zachránit je v jejich přirozeném prostředí. A pak je tu ještě studie týmu australsko-hongkongských badatelů, která nabízí nevšední pohled na problematiku pašovaných zvířat a jejich život v nové domovině, kde poněkud svéhlavě přispívají k ochraně vlastního druhu.
 

Většina z nás pravděpodobně neměla to štěstí, aby mohla zahlédnout papouška kakadu žlutolícího v jeho přírodním prostředí. Jeho domovem je totiž Indonésie, převážně pak shluk Moluckých ostrovů. Narazit tu na něj ale není rozhodně nic snadného. Většina místní populace totiž byla v posledních desetiletích zlikvidována pytláky a sběrači, kteří tyto překrásné opeřence chytají na jejich hnízdištích a přeprodávají je soukromým chovatelům. V několika zdejších rezervacích a na pár dalších přísně střežených lokalitách nyní přežívá jen kolem dvou tisícovek exemplářů. I proto řadí Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) tento druh mezi kriticky ohrožený.

Biolog Luke Gibson z Hongkongské univerzity rozhodně nepopírá, že by hlavní příčinou rapidního poklesu početnosti těchto ptáků bylo pašování a pytláctví. Připouští ale, že tato krajně negativní činnost paradoxním způsobem přispívá k záchraně celého druhu. Jak je to možné? Kakadu žlutolící sice v jejich domovině na Moluckých ostrovech téměř nezahlédnete, zato se s nimi můžete bez větších problémů setkat přímo nad ulicemi Hongkongu. „Ve městě, mezi Šťastným údolím a čtvrtí Pokfulam, se volně pohybuje kolem 200 jedinců, tedy asi 10 % světové populace,“ říká Gibson. Lidmi a auty přeplněný Hongkong sice v ničem nepřipomíná jejich původní domov, přesto se jim tu velmi dobře daří.

„Město se stalo jedním z míst, na kterém papoušci pravděpodobně utekli novým majitelům nebo pašerákům a zabydleli se tu,“ říká Gibson. Případ papouška kakadu žlutolícího přitom rozhodně není ojedinělý. Spolu s australskými kolegy vyhodnotil Gibson dalších 49 globálně ohrožených druhů (zranitelných, ohrožených nebo kriticky ohrožených), které se v místě své poněkud nedobrovolné introdukce uchytily a založily životaschopné populace. Nejde jen o ptáky. Seznam zahrnuje obojživelníky, plazy, savce i rostliny. Města po celé zeměkouli se stala jejich novým domovem a jejich rostoucí počty dávají naději jejich kolegům ve volné přírodě. V čem?

Papouška kakadu žlutolícího si nebudete chtít na černém trhu v Hongkongu pořídit, pokud vám každý den létá za oknem. Městští ptáci se mohou právě tak stát základem populací určených pro re-introdukce, třeba na indonéské ostrovy v oblasti východního Timoru. Pytláci se naopak vyvarují zásahů proti ptákům v rezervacích, když tito budou běžně k „dispozici“ ve městech. Ať tak či onak, dává tato situace s papoušky kakadu ochráncům přírody tolik potřebný čas. „Populace papoušků ve městě jednoznačně snižuje tlak na populace ve volné přírodě a dává nám prostor k eliminaci možných rizik v jejich původním přirozeném prostředí,“ říká Gibson.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist