https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-200-milionu-od-mmr-chce-brno-koupit-tri-az-ctyri-tramvaje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za 200 milionů od MMR chce Brno koupit tři až čtyři tramvaje

30.1.2016 13:03 | BRNO (ČTK)
Až 200 milionů korun může získat brněnský dopravní podnik z podpory ministerstva pro místní rozvoj na nákup nízkoemisních či bezemisních vozidel. Předpokládá, že za tuto částku pořídí pravděpodobně tři až čtyři tramvaje, uvedla mluvčí podniku Barbora Lukšová. Žádost musí odeslat na ministerstvo do 29. července.
 

"Žádost budeme teprve připravovat, ale je pravděpodobné, že peníze využijeme na nákup tramvají," uvedla Lukšová. Brněnský dopravní podnik v minulých letech výrazně omladil vozový park právě díky evropským dotacím, za něž pořídil 88 autobusů na plyn a 30 kloubových trolejbusů. V dřívějších letech s pomocí evropských dotací kupoval také tramvaje 13T známé jako Porsche.

Už letos má dopravní podnik koupit dalších 20 tramvají 13T od Škody Transportation za 1,2 miliardy korun v rámci dokončení rámcové smlouvy z roku 2006. Letos a v dalších dvou letech přibude v Brně také celkem 22 tramvají Vario za 450 milionů korun. Dopravní podnik také uvažuje o koupi dalších 30 autobusů na plyn. Aktuálně v Brně jezdí 340 tramvají, 304 autobusů a 149 trolejbusů.

Ministerstvo pro místní rozvoj má pro města či dopravní podniky na nákup nízkoemisních či bezemisních vozidel připraveno 1,3 miliardy korun, maximální částka pro jednoho dopravce je právě 200 milionů. "Chceme se jednak zasadit o šetrnější využívání pohonných hmot, ale zejména nám jde o čistší ovzduší v městech a obcích," uvedla ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Z Evropského fondu pro regionální rozvoj půjde na dotace 1,15 miliardy Kč.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist