https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-hlasy-evropske-ankety-pro-borovici-z-viru-budou-tisice-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za hlasy evropské ankety pro borovici z Víru budou tisíce stromů

24.2.2020 00:19 | VÍR (ČTK)
Za každý hlas pro Chudobínskou borovici rostoucí u vírské přehrady (na snímku) v anketě Evropský strom roku vysadí lidé u Víru na Žďársku nový strom.
Za každý hlas pro Chudobínskou borovici rostoucí u vírské přehrady (na snímku) v anketě Evropský strom roku vysadí lidé u Víru na Žďársku nový strom.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Marek Olbrzymek / Strom roku
Za každý hlas pro Chudobínskou borovici rostoucí u vírské přehrady v anketě Evropský strom roku vysadí lidé u Víru na Žďársku nový strom. Do pátku přišlo "jejich" stromu přes 33.000 hlasů. Odpovídající počet sazenic by podle lesníků stačil na obnovení přibližně pěti hektarů lesa. Závazek mikroregionu Bystřicko zajistit dobrovolnicky vysázení stejného počtu stromů, kolik hlasů borovice dostane, v pátek potvrdil starosta obce Vír Ladislav Stalmach.
 

Sázením stromů podle počtu hlasů chtějí dát podle starosty tamní lidé účasti Chudobínské borovice v anketě hlubší smysl. "Budeme sázet, i když strom nevyhraje, ale my věříme, že vyhraje," řekl Stalmach. Podotkl, že kvůli kůrovcové kalamitě přibývají v lesích kolem přehrady volné plochy. "Takže o místo není nouze," řekl.

Anketa Evropský strom roku se koná desátým rokem. Lidé mohou v internetovém hlasování do konce února vybírat ze 16 stromů, vítězů národních kol. Označují dva stromy. Přibližně 350 let stará Chudobínská borovice zatím soutěž vede. Fanoušci ji podporují i na facebooku. Druhý byl v pátek ruský topol s více než 24.000 hlasy.

Průběžné pořadí bylo možné vidět do soboty. "V sobotu o půlnoci výsledky zmizely a týden se bude hlasovat bez znalosti vývoje situace," uvedl Stalmach. Konečné výsledky budou zveřejněné 17. března v Evropském parlamentu v Bruselu.

Chudobínská borovice představuje exemplář borovice lesní. Roste na skalnatém výběžku levého břehu přehrady Vír. Jméno má po zatopené obci Chudobín, která zmizela kvůli stavbě vodárenské nádrže. Borovice je teď v jejím ochranném pásmu.

Internetové hlasování o Evropský strom roku pořádá organizace Environmental Partnership Association (EPA). Jejím členem je i Nadace Partnerství pořádající dlouhodobě anketu Strom roku v ČR.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist