https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-hodnoceni-rizik-bse-se-bude-platit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za hodnocení rizik BSE se bude platit

3.6.2001 10:54 | PRAHA (ČIA)
Státy, které budou mít zájem prezentovat se jako země prosté výskytu BSE - nemoci šílených krav, si budou muset zaplatit takové hodnocení u mezinárodní Komise pro slintavku a kulhavku (SLAK) a ostatní nebezpečné nákazy. ČIA o tom informoval tiskový mluvčí Státní veterinární správy ČR (SVS) Josef Duben s tím, že jde o závěr z jednání Mezinárodního úřadu pro nákazy - OIE, který zasedal po celý uplynulý týden ve dnech 28. května až 1. června v Paříži.
 

Komise podle údajů ústředního ředitele SVS Josefa Holejšovského původně navrhla zrušit v současné kategorizaci zemí z hlediska BSE třetí skupinu - země provizorně prosté s ojedinělým výskytem této nákazy. "Nedošlo však ke konsensu, když pro zrušení byli zástupci obou amerických kontinentů, Austrálie a Nový Zéland. Proti byly země Evropské unie (EU) s tím, že mají připravený a Radou a Evropským parlamentem již odsouhlasený nový způsob hodnocení," informoval Holejšovský.

Ten by měl podle Dubna spočívat v tom, že žádný dotazník pro kandidátské země by neměl existovat. "Závazná by měla být kritéria zdraví zvířat daná Mezinárodním kódem zdraví zvířat a příslušným článkem pro BSE. Hodnoceny pak budou jen země, které o hodnocení samy požádají a toto hodnocení si i samy u Komise zaplatí," konstatoval tiskový mluvčí SVS.

Hodnocení bude podle něj vyhlášeno jen tehdy, bude-li možné zemi hodnotit jen jako zemi BSE prostou. Dosud není známo, jaké náklady by země žádající o hodnocení musely vynaložit. Podle Dubna bude součástí nákladů jednak čas, který skupina či komise bude k hodnocení místní nákazové situace potřebovat, a to včetně případných návštěv v hodnocené zemi. "Může to být i způsob, jak některé země ze soutěže o hodnocení své "prostoty" BSE odradit," zdůraznil Duben. Slevy by se přitom měly podle jeho slov týkat jen některých málo vyvinutých zemí.

Podle Holejšovského si počká Česká republika na to, jak bude nový systém hodnocení probíhat, a kteří nezávislí odborníci a zejména ze kterých zemí budou v hodnotící komisi, jež bude Komisí pro SLAK a ostatní nebezpečné nákazy ustavena. Připomněl také, že v ČR neustále přibývá počet zvířat vyšetřených na BSE a hodnocení ČR jako země prosté výskytu nemoci šílených krav "nabývá na průkaznosti".


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist