https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-nepovedeny-orez-17-lip-dala-cizp-pokutu-250-tisic-korun-nespravedlive-tvrdi-firma
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za nepovedený ořez 17 lip dala ČIŽP pokutu 250 tisíc korun. Nespravedlivě, tvrdí firma

15.2.2016 06:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
ČIŽP: Provedeným radikálním redukčním řezem až na torza byly stromy prokazatelně poškozeny. Byl snížen věk jejich dožití, a pokud přežijí, tak budou náchylnější k dřevokazným chorobám.
ČIŽP: Provedeným radikálním redukčním řezem až na torza byly stromy prokazatelně poškozeny. Byl snížen věk jejich dožití, a pokud přežijí, tak budou náchylnější k dřevokazným chorobám.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP
Lipová alej ve Vratislavicích nad Nisou se ke konci roku 2015 dočkala prořezání. Stromy nebyly v dobré kondici a prořezání mělo zajistit bezpečné používání silnice. Podle České inspekce životního prostředí byl zásah provedený způsobem, který vedl ke zhoršení stavu stromů. A Severočeským vodovodům a kanalizacím, které jsou vlastníkem aleje, dal pokutu. Společnost má však odborný posudek, podle kterého je zásah v pořádku a považuje pokutu za nespravedlivou.
 

Ořezem ve výšce cca 10 – 12 m byla u všech dřevin odstraněna téměř veškerá koruna, tím stromy přišly o 90 – 100 % asimilační plochy. Ze stromů zbyly pahýly kosterních větví, popisuje stav Česká inspekce životního prostředí. „Provedeným radikálním redukčním řezem až na torza byly stromy prokazatelně poškozeny. Byl snížen věk jejich dožití, a pokud přežijí, tak budou náchylnější k dřevokazným chorobám. Už nikdy nebudou mít korunu typickou pro zdravou lípu. Do budoucna dojde jednoznačně ke zmenšení objemu a velikosti koruny a tím i k redukci zeleně v městské zástavbě,“ komentovala případ Hana Kolářová, ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Liberci.

Liberecká inspekce životního prostředí vyměřila za špatně provedený řez stromů pokutu 250 tisíc korun. Při stanovení výše pokuty přihlédli inspektoři i k tomu, že se jedná o zásah do většího počtu stromů rostoucích v aleji. Provedený ořez korun je podle ČIŽP příklad špatné péče o dřeviny. „Při ořezu nemocných a oslabených stromů je třeba postupovat velmi opatrně a s odbornou znalostí. Redukovat maximálně 20-30 % koruny a řez případně rozložit na více etap po dvou až třech letech,“ řekla Kolářová.

Posudek: Je to v pořádku, pokud má přednost záchrana stromů před pokácením.
Posudek: Je to v pořádku, pokud má přednost záchrana stromů před pokácením.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | ČIŽP

Majitelem lipové aleje jsou Severočeské vodovody a kanalizace. "Pracovníci SčVK nejsou odborníky na údržbu stromů, proto byla na danou práci najata odborná firma. A na odvedenou práci jsme si nechali vyhotovit znalecký posudek," říká Iveta Kardianová, tisková mluvčí Severočeských vodovodů a kanalizací. V posudku podle ní stojí:

"Volbu radikálního sesazení korun z důvodu zachování lipového stromořadí sestaveného z již zdravotně poškozených a značně provozně nebezpečných stromů nelze proto z odborného pohledu zavrhnout, upřednostní-li se záchrana stromů před jejich likvidací. Zde poznamenávám, že takovýmto rozhodováním našich předků bylo zachráněno mnoho dnešních památných a chráněných starých lip, které by bez hlubokého řezu koruny jinak nepřežily do dnešních časů, neboť by jejich koruny rozlámaly vichry, déšť, mokrý sníh, led, apod. ​​Předmětné lípy v důsledku řezu nezahynou, ale postupně obnoví růst novými výmladky ze spících a adventivních oček, což se už v terénu ukazuje. Lípy totiž patří k taxonům s velmi dobrou regenerační schopností a reakcí na řez, tzn. že dokáží nastartovat opět růst a vytvořit sekundární koruny. Provedeným řezem se výrazně zlepšila provozní bezpečnost stromů, ovšem na úkor jejich vzhledu a celkového funkčního potenciálu, což se zřejmě stalo předmětem kritiky.​"

"​Vzhledem k posudku vypracovaným znalcem v oboru považujeme pokutu za nespravedlivou. Naší motivací k takto razantnímu zásahu byla především bezpečnost na komunikaci z pohledu padajících suchých větví a snaha o záchranu již poškozených stromů a celé aleje," říká Iveta Kardianová.

Mohou firmy někde najít návod, jak postupovat při péči o stromy? "Obecný návod pro firmy majitele dřevin neexistuje," říká Iveta Krušková z liberecké České inspekce životního prostředí. "Je spousta firem či odborných osob, kteří se uvedenou problematikou živí."

V obecné rovině se podle ní nedá ani odpovědět na to, jak má vypadat správně provedený ořez. "Primárně záleží na stavu dřeviny v okamžiku, kdy se chystáme takový ořez provést. Obecně se arboristé řídí odbornou literaturou a současnými trendy. Jedním z doporučených titulů je Kolařík Péče o dřeviny rostoucí mimo les, v které jsou popsány různé zásahy do různých taxonů dřevin. Z této většinou vycházíme," říká Krušková. Seznam arboristů s certifikátem je pak dostupný zde.

Líbí se Vám článek? Přispějete na další?

       

reklama

 
Další informace |
Podívejte se na stránku organizace Calla k alternativám skácení celého stromu Torza a vysoké pařezy.
Martin Mach Ondřej

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist