https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-nepovolene-nakladani-s-odpadem-v-usteckem-kraji-padla-pokuta
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za nepovolené nakládání s odpadem v Ústeckém kraji padla pokuta

8.8.2019 00:08 | TEPLICE (ČTK)
ČIŽP uložila společnosti Purum pokutu 450.000 korun za nepovolené nakládání s nebezpečným odpadem z nemocnic v Ústeckém kraji. / Ilustrační foto
ČIŽP uložila společnosti Purum pokutu 450.000 korun za nepovolené nakládání s nebezpečným odpadem z nemocnic v Ústeckém kraji. / Ilustrační foto
Foto | ČIŽP / Wikimedia Commons
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) uložila společnosti Purum pokutu 450.000 korun za nepovolené nakládání s nebezpečným odpadem z nemocnic v Ústeckém kraji. Firma v mobilním zařízení ke sběru a výkupu odpadů v Teplicích nakládala s odpady ze zdravotnictví, aniž měla povolení k jejich přijímání a zpracování. V úterý to řekla Jana Jandová z České inspekce životního prostředí. Pokuta je pravomocná. Společnost se k pokutě nevyjádřila.
 

Od ledna do července 2017 přijala firma podle ČIŽP do mobilního návěsu v průmyslové hale ve čtvrti Srbice téměř 247 tun odpadů ze zdravotnictví včetně odpadů infekčních. Od ledna do prosince 2017 tam nepovoleně přijala víc než 4,6 tuny nepoužitelných cytostatik. S nebezpečnými odpady se v hale při překládce odpadů nedovoleně manipulovalo. "Odpady pocházely ze čtyř nemocnic v Ústeckém kraji, a to ústecké, děčínské, mostecké a teplické," uvedl ředitel oblastního inspektorátu Pavel Grund.

Nemocnice patří společnosti Krajská zdravotní (KZ). Odvoz a likvidaci odpadu v KZ prováděla firma První chráněná dílna prostřednictvím subdodavatelské firmy Purum, a to do května 2018, kdy KZ, již vlastní Ústecký kraj, s oběma firmami ukončila spolupráci. "Jedním z důvodů bylo nekvalitní odvádění díla, na které jsme byli upozorněni ČIŽP v rámci jejich kontrolní činnosti," řekl mluvčí KZ Ivo Chrástecký.

Dodal, že Purum uvedla Krajskou zdravotní v omyl, pokud jde o odvoz nebezpečných odpadů. "Lze se tak obávat, že naše nebezpečné odpady končily bez úpravy na skládce komunálního odpadu," uvedl mluvčí. KZ teď zajišťuje odvoz nebezpečného odpadu k likvidaci vlastními silami.

"Pokutovaná společnost nepravdivě uváděla jako místa vykládky odpadů jiná zařízení, než kde odpady ve skutečnosti končily. Zjistili jsme, že společnost po zahájení kontroly našimi inspektory zpracovala za období května a června 2017 falzifikáty ohlašovacích listů pro přepravu nebezpečných odpadů. Ty pak předložila ČIŽP. Zpětně vyplněné doklady jsme ale odhalili," uvedl Grund.

Údaje na přepravních dokladech jsou důležité pro sledování pohybu odpadů, zvláště u nebezpečných odpadů, které vyžadují zvláštní režim kvůli prevenci infekce. "Míru společenské nebezpečnosti tohoto přestupku hodnotíme jako vysokou a tomu odpovídá i uložená pokuta," doplnil Grund.

Reakci firmy se novinářům nepodařilo získat. David Lhotský z obchodního úseku řekl, že vyjádření může poskytnout pouze jednatel, který je na dovolené. Firma Purum se proti sankci odvolala, ministerstvo životního prostředí ale pokutu v plné výši potvrdilo. Sankce koncem července nabyla právní moci.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist