https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-ovce-roztrhane-vlky-zaplati-liberecky-kraj-dalsich-16-000-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecký kraj zaplatí škodu za ovce roztrhané vlky

21.12.2017 09:30 | LIBEREC (ČTK)
A když vlk beránka odnese..zaplatí to ministerstvo financí
A když vlk beránka odnese..zaplatí to ministerstvo financí
Liberecký kraj vyplatí chovateli na Českolipsku 16.000 korun za ovce, které roztrhali vlci. Farmář v Provodíně přišel v polovině září o tři dospělé ovce a jehně v uzavřeném areálu. Není to letos poprvé, už v srpnu odškodnil kraj chovatele na Frýdlantsku. Za poslední tři roky už kraj na odškodném za vlky vyplatil přes 130.000 korun. V současné době jsou nahlášené ještě další dva případy z Rudolfova a Zákup, řekl dnes novinářům krajský radní pro životní prostředí Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).
 
Výskyt vlků v Libereckém kraji byl v roce 2014 potvrzen v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Od té doby se jim tam daří a úspěšně se rozmnožují. Záběry z fotopastí potvrdily, že se jim letos narodila další čtyři mláďata. V oblasti mají vlci podle odborníků dostatek kořisti, žijí zde divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Velkým přínosem vlka v krajině je tak podle ochránců přírody regulace těchto v české krajině přemnožených zvířat, která poškozují lesní porosty. Největší divoká populace se nachází v nedaleké německé Lužici, právě odtud mohli podle odborníků přijít vlci na Frýdlantsko.

Rekordní odškodné vyplatil kraj letos v srpnu chovateli z Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku. V dubnu mu vlci napadli stádo na oplocené pastvině a zabili berana, čtyři ovce a 32 jehňat. Kraj za to vyplatil 73.600 korun. "Škodu majiteli ovcí vyplácí Liberecký kraj, peníze ale poskytuje ministerstvo financí," doplnil Löffelmann. Chovatel musí škodu nahlásit do dvou dnů a prokázat, že ji skutečně způsobil vlk. Za dobu své existence už kraj na náhradách vyplatil téměř dva miliony korun.

Podle zákona se poskytuje náhrada za škody způsobené nejen vlkem obecným, ale také bobrem evropským, vydrou říční, medvědem hnědým, rysem ostrovidem a losem evropským. Většina z nich se ale v Libereckém kraji nevyskytuje. Od roku 2000 kraj nejvíce peněz vyplatil na náhradách škod, které působili rybářům kormoráni. Dohromady to bylo 1,8 milionu korun. Od roku 2013 však už mezi zvířata, za něž se náhrady vyplácejí, nepatří. Dalších 28.000 korun vyplatil kraj v minulosti za škody způsobené vydrou.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist