https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-prodej-hnojiv-ohrozujicich-zdravi-bude-az-petimilionova-sankce
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za prodej hnojiv ohrožujících zdraví bude až pětimilionová sankce

16.2.2017 16:00 | PRAHA (ČTK)
Norma kvůli předpisům EU upravuje i registraci hnojiv či leteckou aplikaci kapalných hnojiv.
Norma kvůli předpisům EU upravuje i registraci hnojiv či leteckou aplikaci kapalných hnojiv.
Foto | tpmartins / Flickr
Za prodej hnojiva, které ohrožuje úrodnost půdy, zdraví lidí a zvířat nebo životní prostředí, bude možné uložit pokutu až pět milionů korun. Nyní tato sankce hrozí za prodej neregistrovaného či příliš rizikového hnojiva. Změnu přináší novela, kterou v úterý podepsal prezident Miloš Zeman. Norma kvůli předpisům EU upravuje i registraci hnojiv či leteckou aplikaci kapalných hnojiv. O podpisu zákona ČTK informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.
 

Ministerstvo zemědělství novelou přesněji definuje prohřešky, za které budou ukládány sankce. Nyní se tyto situace řešily třeba zrušením registrace hnojiva, ale výrobci si ho následně mohli nechat znovu zaregistrovat.

Hnojiva, která jsou registrovaná v EU, se budou muset předběžně registrovat před uvedením na český trh i v systémech ČR. V současnosti se podle předkladatelů stává, že inspektoři Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ) naleznou hnojivo, které EU uznala, až v obchodech a považují jej za neregistrované hnojivo.

EU po ČR chce, aby se nepřekrývaly kategorie pomocných látek s definicí přípravků na ochranu rostlin. Pokud by tuto změnu ČR nepřevedla do své legislativy, mohla by se dočkat žaloby před Soudním dvorem Evropské unie. Firmy, které mají registrovány pomocné látky v přípravcích na ochranu rostlin, by je pak nemohly prodávat. V současnosti je těchto společností sedm. Firmy si nyní budou muset nechat své výrobky povolit a přelepit novým správným značením.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist