https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-prvni-dva-roky-prazane-vytridili-305-tun-kovovych-obalu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za první dva roky Pražané vytřídili 305 tun kovových obalů

24.8.2018 00:20 (ČTK)
Za minulý rok Pražené vyprodukovali 304.325 tun odpadu, v nádobách na směsný odpad skončilo 250.198 tun, zbývajících 54.127 tun lidé vyhodili do kontejnerů na tříděný odpad. / Ilustrační foto
Za minulý rok Pražené vyprodukovali 304.325 tun odpadu, v nádobách na směsný odpad skončilo 250.198 tun, zbývajících 54.127 tun lidé vyhodili do kontejnerů na tříděný odpad. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Za dva roky, kdy jsou v pražských ulicích kontejnery na kovové obaly, lidé vytřídili 305 tun tohoto odpadu. Od začátku letošního roku do začátku srpna to bylo 140,65 tuny odpadu, což je podobné číslo jako za celý loňský rok. V roce 2017 bylo recyklováno 143,56 tuny kovového odpadu. Aktuálně je v hlavním městě 749 velkých kontejnerů o objemu 1100 litrů a 56 čtvrtinových nádob. Informoval o tom mluvčí Pražských služeb Radim Mana. První kontejnery na kovový odpad se v ulicích metropole objevily v srpnu 2016.
 

"Velké kontejnery standardně svážíme jednou za šest týdnů, nicméně na exponovaných místech svážíme jednou za čtyři, výjimečně za tři týdny. To samé platí i v případě menších nádob," uvedl Mana. Vytříděný hliník mohou odběratelé využít pro výrobu nových nápojových plechovek. Zpracovává se také kovový šrot a kabely, které ale do kontejnerů na obaly nepatří. U kabelů je nutné odstranit obalové PVC.

Kontejnery jsou určené pro sběr prázdných nápojových plechovek, ale patří do něj i prázdné konzervy, tuby, kovové uzávěry nebo víčka. Do nádob naopak nepatří obaly od deodorantů ve spreji, obaly od motorových olejů, benzinu, barev dalších chemických nebo nebezpečných látek. "Jsou považovány za nebezpečný odpad a měly by být likvidovány podle pokynů výrobce, případně je lze odevzdat ve sběrných dvorech," dodává Mana.

Za minulý rok Pražené vyprodukovali 304.325 tun odpadu, v nádobách na směsný odpad skončilo 250.198 tun, zbývajících 54.127 tun lidé vyhodili do kontejnerů na tříděný odpad. Vytřídili 22.488 tun papíru, 16.617 tun skla, 13.897 tun plastu, 981 tun nápojových kartonů a 143,6 tuny kovových obalů.

I tak ve směsném odpadu končí stále velké množství gastroodpadu, biologicky rozložitelný odpad, jednorázové plastové a kovové obaly. Ve spalovně spolupracují s Akademií věd na zachytávání kovů magnetickými seperátory a ročně tak oddělí zhruba 5000 tun kovů.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist