https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-setrne-papirovani-na-vylet-do-hor
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

fotogalerie uvnitřZa šetrné papírování na výlet do hor

6.6.2003 13:57 | PRAHA (EkoList)
Ministr životního prostředí Libor Ambrozek dnes předal první cenu v soutěži Šetrné papírování skupině žaček ze ZŠ Slovákova z Boskovic. Soutěž, pořádaná ekologickým sdružením Arnika, byla v rámci stejnojmenné kampaně určena pro skupiny dětí ve věku od 12 do 16 let z celé České republiky. Dívky byly kromě ukázek z výroby ručního papíru odměněny také několikadenním putováním po slovenských horách.
 

Soutěže se od ledna do půlky května zúčastnilo 70 skupin z 11 krajů České republiky. Každá z nich měla vypracovat například vlastní propagační materiály pro podporu recyklovaného papíru, nalézt informace o výrobě papíru a jejím vlivu na životní prostředí a spolu s dalšími informacemi a aktivitami je použít při kampani na podporu recyklovaného papíru ve svém okolí.

Podle slov vedoucího kampaně Šetrné papírování Milana Návoje bylo z kvalitně vypracovaných projektů velmi těžké vybrat jen jeden nejlepší. Sedmičlenná porota nakonec vybrala skupinu dívek z Boskovic. "Vysoce jsme hodnotili to, že se dívky poctivě porvaly se všemi úkoly. Velmi nás zaujalo pojetí závěrečné zprávy formou příběhu," řekl Milan Návoj a pokračoval: "Dívkám se také podařilo prosadit článek do týdeníku Boskovicko a neměly strach působit na veřejnosti. Navštívily městský úřad, redakci novin, sběrnu odpadů, Copy centrum, vyzvaly ředitele své školy, aby zavedl používání recyklovaného papíru."

Alena Nečasová, vedoucí skupiny a učitelka dívek, pak popisovala, jak se k soutěži dívky dostaly: "V rámci občanské nauky jsme navštívili středisko ekologické výchovy Rychta v Krásensku, kde jsme se něco dozvěděli o třídění odpadů. Když pak do školy přišla nabídka soutěže od Arniky, tak se pro to holky nadchly." Cesta k vítězství nebyla úplně jednoduchá, podle slov soutěžících byl například problém dozvědět se na městském úřadě, kolik je v obci nádob na tříděný odpad. Pro dívky však soutěží nic neskončilo. "Snažíme se dál třídit odpady a používat recyklovaný papír," shodují se dívky.

"Vlastní příklad a osvěta je nejlepší cestou, jak pomáhat životnímu prostředí," řekl na závěr Libor Ambrozek. Je to prý vidět i na jednáních vlády či poslanecké sněmovny. "Všechny materiály z našeho ministerstva jsou na recyklovaném papíře a jsou ve stohu ostatních papírů pěkně vidět. Myslím, že si toho již mnozí poslanci i členové vlády všimli a také uvažují, zda nezačít používat recyklovaný papír," dodal ministr.

Jak sdělil EkoListu ředitel pro styk s veřejností Jakub Kašpar, ministerstvu se podařilo loňským přechodem na recyklovaný papír ušetřit přes 600 tisíc korun. "I přes očekávané zvýšení spotřební daně z 5 % na 22 % se nám recyklovaný papír stále vyplatí," řekl Jakub Kašpar.

Milan Návoj, vedoucí kampaně Šetrné papírování Ministr Ambrozek předává první cenu dívkám z Boskovic Ministr Ambrozek předává první cenu dívkám z Boskovic Dívky z Boskovic spolu s organizátory z Arniky
Předávání cen soutěže Šetrné papírování se zúčastnil i ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
Foto: Martin Mach/EkoList

reklama

 
Martin Mach

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist