https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-skody-zpusobene-vlky-zaplati-liberecky-kraj-dalsich-133-490-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za škody způsobené vlky zaplatí Liberecký kraj dalších 133.490 Kč

8.8.2018 00:40 | LIBEREC (ČTK)
Chovatelé ovcí vlky rádi nemají. Rekordní počet zvířat zabili loni chovateli z Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku, když na oplocené pastvině zabili berana, čtyři ovce a 32 jehňat. / Ilustrační foto
Chovatelé ovcí vlky rádi nemají. Rekordní počet zvířat zabili loni chovateli z Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku, když na oplocené pastvině zabili berana, čtyři ovce a 32 jehňat. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Dalších 133.490 korun vyplatí Liberecký kraj za škody způsobené vlky. Chovateli na Frýdlantsku roztrhali letos v březnu 27 ovcí, řekl radní pro zemědělství Jiří Löffelmann. Od roku 2015 kraj zaplatil chovatelům za podobné ztráty bezmála 300.000 korun, z toho polovinu v letošním roce. Připravuje proto pro chovatele seminář, jehož hlavním tématem budou možnosti čerpání dotací na zabezpečení chovu hospodářských zvířat před podobnými predátory.
 

Výskyt vlků v Libereckém kraji potvrdily fotopasti v roce 2014 v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj. Od té doby se jim tam daří a úspěšně se rozmnožují. Na severu Čech byl v posledních letech výskyt vlků potvrzen také ve Šluknovském výběžku, v Jizerských a Krušných horách. Jejich stopy objevili i v Lužických horách a v Krkonoších.

Podle ochránců přírody je přínosem vlka v krajině regulace přemnožených zvířat, jako jsou divoká prasata, daňci, jeleni a srnci. Vlci dokážou v krátkém čase překonat stovky kilometrů. Největší divoká populace je v německé Lužici, kde se dokázali přizpůsobit a přežívají i v poměrně hustě osídlené krajině.

Chovatelé ovcí ale vlky rádi nemají. Rekordní počet zvířat zabili loni chovateli z Jindřichovic pod Smrkem na Frýdlantsku, když na oplocené pastvině zabili berana, čtyři ovce a 32 jehňat. Liberecký kraj tehdy za zvířata na odškodném vyplatil 73.600 korun. "Škodu způsobenou vlkem obecným zaplatí Liberecký kraj, částku pro náhradu škody ale poskytuje kraji ministerstvo financí," doplnil Löffelmann.

Podle zákona mají chovatelé nárok na náhradu škody způsobené také bobrem evropským, vydrou říční, medvědem hnědým, rysem ostrovidem a losem evropským. Většina z nich ale v Libereckém kraji nežije. Od roku 2000 kraj vyplatil na náhradách zhruba 2,119 milionu korun, nejvíc za škody způsobené kormorány rybářům. Dohromady to bylo 1,8 milionu korun. Od roku 2013 však už kormoráni mezi zvířata, za něž se náhrady vyplácejí, nepatří.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist