https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-soucasne-problemy-cspl-decin-muze-spatna-privatizace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za současné problémy ČSPL Děčín může špatná privatizace

9.8.2001 20:32 | DĚČÍN (ČIA)
Špatnou privatizaci Československé plavby Labské (ČSPL) Děčín a činnost jejího bývalého managementu považuje za hlavní příčiny krizové situace největší české rejdařské společnosti statutární zástupce hejtmana Ústeckého kraje Jaroslav Foldyna (ČSSD). Podle jeho názoru měl konkurz na ČSPL přijít už před pěti lety a nikoli až nyní.
 

"Problémy v ČSPL vznikly špatně provedenou kupónovou privatizací za vlády Václava Klause. Jeho tehdejší přístupy k privatizaci jsou všeobecně známy. Všichni dobře víme, jak skončila Československá námořní plavba, která byla na základě kupónové privatizace zlikvidována Viktorem Koženým a jeho společníky. Obdobně se špatná privatizace podepsala na současných problémech ČSPL," soudí Foldyna, který sám v minulosti v ČSPL působil.

Statutární zástupce hejtmana Ústeckého kraje dnes ČIA řekl, že po vyhlášení konkurzu na ČSPL chtějí někteří lidé z vedení plavební společnosti jednat s určeným správcem konkurzní podstaty o tzv. participaci. Jejím výsledkem by mělo být rozhodnutí, aby se činnost děčínského rejdařství během probíhajícího konkursu nezastavila. "Jsem přesvědčen, že říční plavba bude v České republice nadále pokračovat. Navíc zde působí řada soukromých rejdařů, kteří jsou připraveni převzít lodě ČSPL do nájmu. Doprava zboží na Labi není z hlediska českého exportu a dopravní politiky vůbec zanedbatelná a navíc je ekologická. Například po zákazu krmení hospodářských zvířat masokostní moučkou nepochybně dojde k nárůstu přeprav sojových šrotů po vodě," uvedl Foldyna.

Například podnik Lovochemie Lovosice přepravuje na říčních lodích více než jednu třetinu objemu vyrobených hnojiv a dalších komodit.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist