https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-udrzitelny-rozvoj-bylo-oceneno-sest-samospravnych-celku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za udržitelný rozvoj bylo oceněno šest samosprávných celků

4.12.2018 13:43 | PRAHA (ČTK)
Šest měst, obcí a městských částí získalo diplom ministra životního prostředí za realizaci konceptu místní Agendy 21 pro samosprávné celky držící se kritérií udržitelného rozvoje. Starostům diplomy předal náměstek ministra pro řízení sekce politiky životního prostředí a mezinárodních vztahů Vladislav Smrž na dnešním Fóru udržitelného rozvoje.
 

V kategorii A, v níž obce musí splňovat nejpřísnější kritéria, uspěly města Chrudim v Pardubickém kraji a Litoměřice v Ústeckém kraji. V kategorii B, u kterých mohla expertní komise najít lehké nedostatky, ocenění získaly krajské město Jihlava, obec Křižánky se zhruba 400 obyvateli v kraji Vysočina, městská část Praha 14 a město Kopřivnice v Moravskoslezském kraji.

Města a obce dostaly diplomy za to, že se věnují všem vytyčeným 11 oblastem udržitelného rozvoje najednou. Patří mezi ně například globální odpovědnost, životní prostředí, územní rozvoj, zdraví či vzdělávání a výchova. Města si zanalyzují stávající stav, výstupy pak experti připomínkují a po nějaké době vydají oponentní posudek.

Oceněné samosprávy podle Marie Petrové z ministerstva životního prostředí všechny oblasti navíc spojují strategickým řízením a plánováním, sdílí dobrou praxi a zapojují do projektů veřejnost, neziskové organizace, akademický i podnikatelský sektor. Koncept je podle ní rozvíjen od roku 2003.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist