https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-zabiti-kohouta-dostal-muz-ve-francii-podminecny-trest-a-pokutu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za zabití sousedova kohouta dostal muž ve Francii podmínečný trest a pokutu

11.12.2020 14:17 | PAŘÍŽ (ČTK)
Podle souseda opeřenec vydával příliš hlasité zvuky. Ilustrační foto
Podle souseda opeřenec vydával příliš hlasité zvuky. Ilustrační foto
Foto | babyben / Flickr.com
Podmínečný trest pěti měsíců vězení uložil soud na jihu Francie muži, který zabil sousedova kohouta. Opeřence Marcela se rozhodl zbavit, protože podle něj příliš hlasitě kokrhal, informovala agentura AFP. Proti jeho činu se zvedla vlna nevole, petici za "spravedlnost pro Marcela" podepsalo přes 100 000 lidí.
 

Kohout Marcel, jehož majitelem byl Sébastien Verney, kokrhal do letošního května v obci Vinzieux, zhruba 40 kilometrů jižně od Lyonu. Podle jednoho z Verneyových sousedů ale opeřenec vydával příliš hlasité zvuky. Proto kohouta nejprve zastřelil a poté jej nabodl na železnou tyč.

Za zabití kohouta soud ve městě Privas uložil muži podmínečný trest odnětí svobody na pět měsíců, ale i pokutu 300 eur (téměř 8000 Kč) a tříletý zákaz držet zbraň.

"Nikdy se tím nenapraví to, co se stalo," řekl k rozsudku Verney, který je podle AFP stále traumatizovaný. Zabití kohouta Marcela vnímá jako útok na "senzorické dědictví" francouzského venkova, které čelí čím dál většímu tlaku.

Krátce poté, co přišel o kohouta, založil Verney facebookovou stránku, na níž se mu dostalo značné podpory. Následně vznikla i petice s názvem "Spravedlnost pro kohouta Marcela". Do dnešního dne se pod ni podepsalo více než 100 000 lidí.

Verney spolu s několika dalšími lidmi před časem založil také asociaci s názvem "Nechte je zpívat! Ochraňme dědictví venkova", jejímž cílem je chránit "senzorické" dědictví francouzské vesnice, včetně jejích zvuků a pachů.

Případ Marcel připomíná kauzu kohouta Maurice z francouzského ostrova Oléron, která rovněž skončila u soudu. Jeho ranní zpěv rušil pár penzistů při pobytu na venkovském sídle. Soud ale loni rozhodl, že Maurice smí dál kokrhat. Před rokem další soud ve městě Dax na západě Francie rozhodl, že kachny na malé farmě u pobřeží Atlantiku mohou navzdory stížnostem sousedů dál nerušeně kvákat.

Tyto a jim podobné soudní pře se v posledních letech staly ztělesněním konfliktů mezi původními a přistěhovalými obyvateli francouzského venkova. Poslanci Národního shromáždění, dolní komory francouzského parlamentu, v lednu v reakci na spory schválili zákon o ochraně "senzorického dědictví" na venkově. Senát, horní komora zákonodárného sboru, o něm ale zatím nehlasovala, a v platnost tak nevstoupil, upozornila agentura AFP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist