https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-znecisteni-ovzdusi-zodpovida-stovka-firem-ukazal-pruzkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za znečištění ovzduší zodpovídá stovka firem, ukázal průzkum

12.7.2017 06:30 | LONDÝN (ČTK)
CDP apeluje na investory a akcionáře producentů fosilních paliv, aby na podniky vyvíjeli všemožný tlak. "Tyto firmy jsou odpovědné za pětinu globálních průmyslových emisí skleníkových plynů, a to znamená, že investoři mohou mít na změnu klimatu významný vliv," zdůrazňuje zpráva. / ilustrační foto
CDP apeluje na investory a akcionáře producentů fosilních paliv, aby na podniky vyvíjeli všemožný tlak. "Tyto firmy jsou odpovědné za pětinu globálních průmyslových emisí skleníkových plynů, a to znamená, že investoři mohou mít na změnu klimatu významný vliv," zdůrazňuje zpráva. / ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pouhá stovka podniků byla v posledních 30 letech zodpovědná za 71 procent globálních emisí skleníkových plynů, přičemž zdrojem více než poloviny emisí bylo jen 25 společností. Vyplývá to z průzkumu analytické organizace CDP (Carbon Disclosure Project), o němž informoval britský deník The Independent.
 

Průzkum mapoval situaci od roku 1988, kdy byl založen Mezivládní panel pro změnu klimatu (IPCC). Ze soukromých firem padají největší emise na hlavu společností ExxonMobil, Shell, BP a Chevron, zatímco mezi státem podporovanými firmami je to saúdskoarabská Saudi Aramco, ruská Gazprom a čínský uhelný průmysl, v němž státní nebo státem řízené firmy dominují.

Podíl čínského uhelného průmyslu na emisích skleníkových plynů od roku 1988 činil 14,3 procenta. Průzkum pojímá čínské firmy jako jeden celek, čímž se na žebříčku znečišťovatelů dostávají s přehledem na první místo. Následuje Saudi Aramco se 4,5 procenta a Gazprom s 3,9 procenta.

"Do roku 1988 firmy znaly nebo měly znát destabilizující dopad svých produktů na životní prostředí," tvrdí CDP. Avšak většina z nich od té doby těžbu značně rozšířila, zatímco investice mimo oblast neobnovitelných primárních zdrojů energie byly relativně nízké.

Pokud bude těžba fosilních paliv zvyšována stejným tempem, jako v letech 1988 až 2017, průměrná teplota na Zemi do konce století stoupne o čtyři stupně Celsia. Vědci už několikrát varovali, že růst teploty jen o dva stupně povede ke katastrofálním a možná i nevratným změnám světového klimatu i ekosystému včetně zániku řady živočišných druhů, sucha a záplav.

CDP apeluje na investory a akcionáře producentů fosilních paliv, aby na podniky vyvíjeli všemožný tlak. "Tyto firmy jsou odpovědné za pětinu globálních průmyslových emisí skleníkových plynů, a to znamená, že investoři mohou mít na změnu klimatu významný vliv," zdůrazňuje zpráva. Investoři by měli firmy nutit, aby analyzovaly dopad klimatických změn na své podnikání a aby investovaly do moderních technologií.

CDP při práci na seznamu znečišťovatelů čerpala z veřejně dostupných dat, přičemž veškerá fosilní paliva spotřebovaná v průmyslové výrobě připisovala těžebním firmám. "Naším cílem není podniky jmenovat a zostudit, ale vnést do problému transparentnost a upozornit na tu mimořádnou skutečnost, že rozhodující roli ve znečišťování ovzduší hraje pouhá stovka subjektů," uvedl jeden z tvůrců projektu Pedro Faria. "Je zřejmé, že při řešení problému by měly nést svůj díl odpovědnosti," dodal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist