https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/za-zneuziti-pravomoci-dostal-urednik-trilety-podmineny-trest
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Za zneužití pravomoci dostal úředník tříletý podmíněný trest

7.2.2019 17:09 | PRAHA (ČTK)
Soud dnes uložil hostivickému vedoucímu stavebního úřadu Vojtěchu Budilovi za zneužití pravomoci tříletý trest s podmínkou na čtyři roky. Další součástí trestu je i sedmiletý zákaz činnosti. Kauza se týká skládky v Chrášťanech u Prahy. Úředník podle soudu prodloužil povolení k navážení odpadu na pozemky, čímž vydal nezákonné rozhodnutí. Verdikt není pravomocný. "Proti rozsudku jsme na místě podali odvolání," řekl dnes Budilův právní zástupce Miroslav Kučerka.
 

Jde o dlouhodobý spor, kdy vlastníci pozemků bojují proti navážení vytěžené zeminy a dalšího objemného odpadu na skládku v Chrášťanech. Za pravdu jim už dal v dřívějším rozhodnutí Nejvyšší správní soud.

Budil podle soudce Roberta Pacovského vědomě porušil své povinnosti. "Ve správním řízení nehájil veřejný zájem a zájem vlastníků pozemků," uvedl soudce v rozsudku. V odůvodnění soud mimo jiné konstatoval, že je zarážející, jakým způsobem a po jak dlouhou dobu stavební úřad v Hostivici zcela ignoroval práva poškozených.

Budilovo rozhodnutí sice nenabylo právní moci, ale podle soudu Budil jednoznačně věděl o tom, že jeho předchozí rozhodnutí bylo zrušeno. Přesto vydal povolení k prodloužení lhůty terénních úprav do roku 2021.

Jednatel společnosti, která na pozemky navážela zeminu, Jindřich Frýdl, v úterý jako svědek u soudu řekl, že navážení v rámci rekultivace povolil rozhodnutím stavební úřad. Navážení na pozemky pokračovalo i v době, kdy už neexistovalo žádné platné správní rozhodnutí, které by to umožňovalo. Škoda majitelům tedy vznikala nezávisle na konání úřadu. Způsobenou škodu proto dnešní rozsudek neřešil. Soud nyní nerozhodoval o celé kauze, Frýdl je nepravomocně odsouzený v jiném řízení k pokutě přesahující čtyři miliony korun.

Jde o plochu přesahující 20 hektarů. Nyní je lokalita částečně osazená zelení, svahy nejsou zpevněné. Po dokončení navážení měla následovat celková rekultivace, která není dokončená.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist