https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/zacala-opet-anketa-o-quotropaka-rokuquot
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Začala opět anketa o "Ropáka roku"

14.1.2000 13:40 | PRAHA (EkoList)
Děti Země vyhlásily již osmý (respektive 5. ročník v případě Zelené perly) ročník ankety o dva "antiekologické" tituly - Ropák roku 1999 a Zelená perla roku 1999. Ropáka roku dostane vybraná osobnost za antiekologický čin v uplynulém roce. Titulem Zelená perla bude ohodnocen nejneekologičtější výrok, pronesený v roce 1999.
 

Navrhnout kandidáta může, podle organizátora obou anket Miroslava Patrika "každý, kdo písemně uvede jeho jméno, zaměstnání a ověřitelný důvod navržení" konkrétní osoby. Kandidáti, navržení na titul Ropák roku navíc musí být rozvrženi teritoriálně buď do některého z bývalých sedmi krajů či hlavního města Prahy. Na titul Zelená perla roku nemůže být navržen zástupce sdělovacích prostředků.

Z navržených kandidátů bude vybírat porota, složená ze 116 osobností. Do dnešního dne již organizátoři evidují 50 návrhů na titul Ropák roku a bezmála 30 návrhů na Zelenou perlu. "To je v celé historii ankety zatím rekord," říká Miroslav Patrik.

V loňském roce získal titul "Ropák roku 1998" ministr průmyslu a obchodu Miroslav Grégr (ČSSD) za prosazení dostavby Temelína, zpochybňování činnosti vládní temelínské komise, vypracování nekvalitní energetické politiky, zpochybňování útlumu těžby uranu a návrh výstavby kanálu Dunaj - Odra - Labe.

"Zelenou perlou roku 1998" se stal výrok Libora Řeháka, bývalého prezidenta Asociace profesionálních myslivců, dnes pracovníka Ministerstva zemědělství ČR: "Nekontrolované šíření rysa je v rozporu s základní Listinou lidských práv a svobod."

Uzávěrka přihlášek kandidátů je 17. 3. 2000 a návrhy lze zasílat na adresu Dětí Země Brno. Podrobnější informace lze získat také na internetové adrese hnutí http://www.detizeme.cz. Vyhlášení výsledků pak proběhne v polovině dubna 2000.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist